Kategorier
Microsoft

Windows 7 har upphört – Måste jag uppgradera till Windows 10?

Windows 7 var mycket omtyckt och var det mest populära operativsystemet under flera år. För två år sedan gick Windows 10 om Windows 7, mycket tack vare gratiserbjudandet som Microsoft hade 2015.

Den 14:e januari i år nådde Windows 7 sitt bäst-före-datum och Microsoft kör stenhårt på att få över resten till Windows 10 genom att pusha ut meddelande till de som inte har uppgraderat sig ännu. 

Många undrar om de verkligen behöver uppgradera sig till Windows 10 och vad det finns för risker med att fortsätta använda Windows 7. Det tänker jag ta upp här!

För sex år sedan var det Windows XP som gick ur tiden och det var samma diskussioner då. Ändå så finns det de som fortfarande använder detta gamla operativsystem. Jag förstår att det finns de som har äldre programvaror som bara har stöd för Windows XP, men så länge de inte tar ut datorn på internet så tycker jag att det är lugnt. De Windows XP användare som däremot har den uppkopplad mot internet tycker jag är vansinnigt. Operativsystemet har inte fått någon uppdatering till sig på sex år (bortsett till uppdateringen för att förhindra Wannacy-attacken som spred sig 2017).

Vad är riskerna med att använda Windows 7?

I skrivande stund bör det inte vara några jätterisker eftersom den sista uppdateringen kom för några dagar sedan. Men ju mer du väntar med att uppgradera till Windows 10 desto större risk kommer din dator att ha när den är ute på internet. Microsoft släpper säkerhetsuppdateringar var andre tisdag varje månad. Då kan du tänka dig hur många säkerhetsuppdateringar du kommer att missa på bara ett år. De här säkerhetsuppdateringarna innehåller mycket viktiga korrigeringar för att förhindra att du ska bli hackad eller avlyssnad. Det här gäller inte bara Windows utan även MacOS och Android och IOS till smartphones.

Det är inte bara datorns säkerhet som kommer att bli sämre utan även drivrutiner och andra uppdateringar till enheterna i din dator kommer att bli sämre. Likaså gällande programvaror kan också sluta att fungera. Det finns redan nu en hel del programvaror och enheter som har slutat stödja Windows 7 så du har kanske redan märkt av att allt fungerar inte riktigt korrekt alltid. 

Hur länge kan jag vänta med att uppgradera till Windows 10?

Hur brådska det är att uppgradera sig är upp till var och en. Det är frivilligt även om det kan kännas att man bli tvingad till det. 

Allt beror på hur mycket du använder din dator och vad du använder den till. Skriver du bara mejl och kollar Aftonbladet någon gång i veckan så kan du vara lugn resten av året så länge du tycker att datorn fungerar. Se till ha ett bra antivirusskydd såsom F-secure eller Norton. Gör du bankärenden så rekommenderar jag däremot att du uppgraderar dig snarast.

Använder du inte ens internet utan bara skriver och kanske fixar lite med foton eller liknande så är det ingen brådska. Då kan du köra tills datorn inte orkar mera. 

Var kan jag köpa Windows 10 billigt?

Det bästa och säkraste stället att köpa Windows 10 är hos hos Microsoft. I annat fall hos en välkänd butik. 

Det finns ett flertal e-butiker där de säljer för ett par hundralappar. Gå inte på dessa sajter då de egentligen inte säljer dessa via Microsoft. Mer om detta kan du läsa om här: Se upp för billiga Windows-licenser.

Känner du dig osäker så tveka inte att kommentera antingen här nedan eller på våra sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *