Kategorier
Microsoft

Windows 10 Creators Update

Nu har den första stora Windows 10 uppdateringen börjat rulla ut. Du har säkert redan fått ett meddelande på skärmen och till och med fått den installerad. Om inte så lär den dyka upp snart!

Redan när du ska acceptera uppdateringen får du upp ett par val som jag vet att en hel del kommer att ta del av med glädje.

Alla känner till att så fort man har sökt efter en produkt på nätet så får man ett flertal annonser efter sig med just den produkten man tidigare sökte efter. Ett smart sätt för annonsörer att hitta rätt publik men läskigt tycker många användare. Likaså att datorn vet var man har varit och befinner sig just nu. Saker och ting loggas och man känner sig otrygg.

Men nu får du upp valmöjligheter redan innan installationen som ni kan se här nedan. Så passa på att göra justeringarna! I annat fall kan man förstås justera detta i efterhand också. 

Windows 10 ser ut att blir bättre och bättre. Denna stora uppdatering innehåller ett par nya appar och en del uppdateringar på befintliga appar som framförallt kommer underlätta när det gäller ditt ”skapande” och därav uppdateringen har fått sitt namn.

Exempelvis:

  • Paint 3D – Som klassiska Paint men i 3D
  • Windows Capture 3D – Ta bilder i 3D

Ett par andra nyheter är:

  • Stöd för VR
  • Förbättrad prestanda för spel
  • Livestreama ditt spelande med Beam

Uppdateringen innehåller också förbättringar i själva operativsystemets funktioner och inställningar. Med Windows Hello kan du logga in genom att identifiera dig med din webbkamera. Numera finns det möjlighet att datorn låser sig efter ett par sekunder efter du har lämnat skärmen. Denna funktion heter Dynamic lock och självklart kommer datorn logga in dig igen när du är tillbaka på plats.

Kontrollpanelen som har funnits sedan Windows 95 börjar försvinna precis som Internet Explorer. Numera får du sköta inställningarna genom att klicka på Inställningar. Om du vill avinstallera en programvara högerklickar du på Startmenyn och väljer Appar och funktioner. Här ser du det nya utseendet där du kan avinstallera program. Du som vill använda dig utav den klassiska Kontrollpanelen hittar den genom att söka efter den i Startmenyn.

Appar och funktioner

Windows Defender har också fått nytt utseende som smälter bättre in i Windows 10 gränssnittet. Här varnar den också om drivrutinsfel som kan åtgärdas med ett par klick.

Ett verktyg som jag använder mig ofta är Skärmklippverktyget. Med detta verktyg brukar jag skapa mina skärmdumpar. Här upptäckte jag en ny funktion som jag har väntat på. Numera kan man välja att rita ut ett område eller klicka vilket fönster som ska tas en skärmbild på. Förut fanns bara ett rektangulärt verktyg att dra ut för att anpassa skärmbilden.

Nu saknar jag bara att dra snygga runda röda cirklar istället för att rita objekten. Men det kommer väl! 

Det finns många fler nyheter i Windows 10 Creators Update exempelvis i Microsoft Edge och andra programvaror som man kan utforska och hitta en hel del smarta nyheter. Det är bara att börja utforska! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *