Kategorier
Allmänt Guider

Vart går länken utan att behöva klicka på den?

Alla bör veta att man ska vara försiktig innan man klickar på en länk, vare sig det är på mail, sms eller Facebook. Framförallt i juletid cirkulerar det många bluffmeddelanden där de påstår att du har paket att hämta.

Länkarna kan vara en länk som ska liknar en känd sida genom att de har tagit bort eller lagt till en liknande bokstav. En länk kan också skicka dig vidare till en helt annan sida än vad länken utger sig att vara. Men det går att identifiera var den faktiska länken går. 

Innan jag går in på den praktiska biten så ska jag först ge dig en kort introduktion hur en länk är uppbyggd. På så vis kan det vara lättare att förstå hur en länk fungerar.

Webbadressens (URL:ens) delar

Webbadressens delar

 • Protokoll
  Är den första delen i webbadressen, oftast http eller https. Idag bör alla sidor ha https då det innebär att den krypterar din inmatade information på ett säkert sätt. Om du handlar online är det mycket viktigt att sidan använder sig av https.
 • Subdomän
  Denna del brukar användas när du befinner dig på en annan hemsida än den ursprungliga. Exempelvis blog.aftonbladet.se. Vissa sidor använder en subdomän för att det ska vara enklare att skriva den, exempelvis kontakt.svt.se. www tillhör också kategorin subdomän. Subdomänen behöver vanligtvis inte finnas med.
 • Domän
  En domän är den riktiga sida som ägaren har registrerat. I mitt fall är it-bloggen min domän. 
 • Toppdomän
  Toppdomänen är den del som kommer efter domänen som i mitt fall .com. Sverige brukar hålla sig till .se men det finns svenska sidor som använder sig utav .com och .org med mera. 
 • Sökväg
  Den sista delen som visar sökvägen där du befinner dig. När du besöker en förstasida så brukar sökvägen vara index.php eller index.hmtl, men denna del brukar vara osynlig idag. Klickar du vidare på en länk som är inom hemsidan så får URL:en en sökväg exempelvis /kategori/ eller /blog/. Sökvägen kan tillhöra antingen domänen eller subdomänen. 

Vart leder länken till?

Svaret finner du längst ner i detta blogginlägg.

Peka/håll inne-metoden

I de flesta appar både för datorer och smartphones kan du enkelt se var länken leder till genom att bara hålla muspekaren över länken. På telefonen håller du fingret över länken tills en pop-up ruta visar den faktiska länken. Fungerar både på sms och mail. Däremot så fungerar det inte på avkortade länkar för då får du se samma länk som står i meddelandet.

Gömd länk i Outlook för mobil Gömd länk i Outlook på webben

Hur kan jag se var en short url (avkortad länk) går någonstans? 

För att se om en länk vidarebefordras till annan sida behövs ett verktyg. Det finns mängder av gratis verktyg på nätet, den som jag brukar använda mig utav är https://wheregoes.com/

Prova dessa länkar på wheregoes.com och se vart de leder till.

 • itbloggen.com (utan bindestreck)
 • tinyurl.com/mryu6xbc

Svaret på frågan:

C: Länken leder till en sida på webb.com och inte itbloggen.com. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *