Kategorier
Microsoft

Var hittar jag min Windows-produktnyckel?

När det gäller Windows-produktnycklar brukar det kännas väldigt rörigt. Var finns den och hur aktiverar jag Windows på nytt? Kan jag flytta över Windows-nyckeln till en annan dator och vad gäller vid hårdvarubyte? Många frågor och allt beror på vilken licensmodell som används just i ditt fall. Så svaren är olika och gör det mer rörigt för dig som användare. Här ska jag försöka ge svar på dessa frågor!

De finns tre licenstyper av Windows; OEM, Retail och volym. Skillnaden är att OEM används till datorer med ett förinstallerat Windows. Har du en laptop har du troligtvis en OEM-licens. En Retail-licens är en som du köper i en butik, exempelvis från Microsoft.

Det finns också en som kallas för volymlicens men den används bara till företag och aldrig till privatpersoner. Det är däremot vanligt att de ”butiker” som säljer extremt billiga Windows-licenser är volymlicenser. Det är därför en stor risk att dessa billiga licenser är ej brukbara eller i annat fall slutar att fungera efter ett tag.

Snabbnavigering:

Så här kollar du vilken Windows-licens du har

Innan jag går in på detaljer vad som gäller för varje licens så ska du få ett tips på hur du kollar vilken typ av licens du har. 

  1. Sök i Startmenyn efter Kommandotolken och högerklicka på den och välj sedan ”Kör som administratör” 
  2. Skriv slmgr /dlv och tryck Enter

På raden ”Produktnyckelskanal” kan du se vilken typ av licens du har.

Kontrollera windows licens

Kan jag flytta en OEM-licens?

Eftersom ditt Windows kom förinstallerat så är licensen knuten till denna datorn och går inte att flytta. Har du däremot en komponent i datorn gått sönder och Windows vägrar att aktivera sig igen efter hårdvarubytet så kan eventuellt Microsoft göra ett undantag genom att ringa Microsoft på 08-559 900 00

Ett stort plus är om du använder dig utav ett Microsoft-konto för att logga in på din dator. Då kommer din dators licens bli knuten till ditt Microsoft-konto och bli en så kallad ”digital licens”. Detta gör att datorn kan aktiveras automatiskt när du loggar in för första gången efter hårdvarubytet. Jag vill däremot tillägga att det inte är 100% säkert efter ett hårdvarubyte. Går det inte att aktivera så ring Microsoft. Mer om digital licens hittar du under avsnittet ”Vad är en digital licens?”.

Kan jag flytta en Retail-licens?

Ja, det kan du! Eftersom du har köpt ditt Windows exemplar så har du rätt till att flytta den till en annan dator eller aktivera den igen efter ett hårdvarubyte. 

Jag rekommenderar även här att du loggar in på din dator med ett Microsoft-konto så att din produktnyckel knyts till ditt Microsoft-konto. Skulle du tappa bort dina detaljer till produktnyckeln så har du den alltid på ditt Microsoft-konto.

Kan jag flytta över en volymlicens?

Nej! Licensen är knuten till det företag som har köpt licensen. Skulle du behöva flytta över licensen till en annan dator får du ta kontakt med IT-avdelningen till företaget. Vet du inte vilken det är så finns det en risk att licensen kommer från en mindre seriös butik. Om du har du fått överta datorn från skolan eller arbetet så är det förstås något annat men du kan tyvärr inte flytta över licensen ändå. Köp en ny licens från en välkänd butik eller direkt från Microsoft.

Vad är en digital licens?

En digital licens är en licens som är knuten till ditt Microsoft-konto. Du kan enkelt se om du har en digital licens genom att klicka in på Startmenyn -> Inställningar -> Uppdatering och Säkerhet -> Aktivering. Under Aktivering ska det stå ”Windows har aktiverats med en digital licens som är kopplad till ditt Microsoft-konto”.

Digital Windows licens

Om du har en retail-licens kan du enkelt flytta eller göra en ominstallation av datorn och aktivera Windows igen bara genom att logga in dig i Windows med ditt Microsoft-konto. Ingen produktnyckel behövs. 

Tänk på om du ska flytta din Windows-licens kan du behöva logga in på ditt Microsoft-konto. Klicka sedan in dig på Enheter och där väljer du din gamla dator och väljer sedan ”Ta bort dator”.

Ta bort Windows licens från Microsoft-konto

Jag installerade Windows 10 när det var gratis. Var är Windows-produktnyckeln?

Tog du emot Windows 10 när det var gratis så har du en digital licens. Detta innebär att du kan hoppa över steget när du ska ange produktnyckel. Windows kommer att aktiveras automatiskt. 

Windows 10 kan du ladda ner kostnadsfritt från Microsofts hemsida(Så länge du har en giltig licens förstås.)

Hur mycket hårdvara kan jag byta utan att behöva aktivera Windows igen?

I regel är det bara vid moderkortsbyte som du kommer att behöva aktivera Windows igen. Detta eftersom licensen är knuten till moderkortet. I vissa fall kan det hända att man behöver aktivera Windows igen efter flera komponenter har bytts ut. Så om du bara byter ut processor eller bara ramminnet så kommer du troligtvis inte behöva aktivera Windows igen. 

Kommentera:

Har jag glömt att ta upp något? Kommentera nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *