Kategorier
Allmänt

Vad var det jag sa – Vishing är här!

Sedan en tid tillbaka har det varit en del skriverier om ”Vishing”. Först förstod jag inte riktigt vad det var men när jag läste om det så handlar det om ”voice-phising” (eller röstfiske på svenska.)

Det hela går till att någon ringer till dig och uppger sig vara från exempelvis banken. De som ringer är väldigt trevliga och hela samtalet låter väldigt trovärdigt från början till slut. Personen kommer be dig logga in med ditt Bank- ID.
Den som blir lurad förstår inte att den har blivit lurad förrän han/hon loggar in på sin bank nästa gång och då är kontot tömt.

Hur ska man skydda sig från detta om bedragarna är så trovärdiga?

Det gäller att förstå att banker och andra myndigheter aldrig ringer upp dig och ber dig logga in på Bank-ID. Och det ska ingen annan heller be dig att göra!

Vad kan du göra?

  1. Vid ett oväntat telefonsamtal från en välkänd motpart, lägg på och ring tillbaka till ett nummer du säkert vet går till mottagaren.
  2. Logga aldrig in på annans begäran.
  3. Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta grundläggande information om dig på nätet.
  4. Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord till internetbanken. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.
  5. Banken skulle heller aldrig ringa upp och begära att du för över pengar till något annat konto.
  6. Om du misstänker att du är utsatt för vishing, kontakta din bank.

Det ”lustiga” är att det är just detta som jag skrev om för ca 1 ½ år sedan. Inlägget hittar du här.

Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *