Kategorier
Allmänt

Vad har vi nu lärt oss efter WannaCry-attacken?

Jag hoppas att vi alla har fått en tankeställare efter denna attack. Vare sig man har blivit drabbad eller inte.

Microsoft och it-nördar (som jag) nämner ofta hur viktigt det är med ett uppdaterat antivirusskydd och ett uppdaterat Windows. Och framförallt en backup på allt viktigt som man har sparat.

Det är lätt att tro att ”det händer inte mig” eller ”det fixar han som kan”. Men faktum är att det krävs inte mycket för att det ska bli helt galet.

Egentligen handlar det om hur användaren själv hanterar sin dator. Om du ser till att allt är uppdaterat och är uppmärksam på vad du öppnar både i webbläsare och i mejl så sitter du säkert.

Har du en backuplösning ska du se till att använda den. Har du ingen så skaffa en.

Krypteringsvirus har funnits länge och blir allt vanligare, exempelvis Wannacry-viruset. Det låser verkligen allt du har i datorn. Foto på familj, släkt och semester, dokument och bokföring med mera. Allt blir ett minne blott!

Det finns ingen (eller väldigt få) som vill ägna sin tid åt att försöka dekryptera dina viktiga filer som har blivit infekterade. Framförallt ingen som vill betala för det.

Så starta Windows Update nu och medans den laddar ner alla viktiga uppdateringar som du har missat så springer du inom Kjell & Company och köper en backupdisk för ett par hundralappar. Eller om du redan har en backuplösning, se till att använda den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *