Kategorier
Microsoft

Vad händer efter 8 april 2014 om jag har Windows XP?

Windows XP
Microsoft har gått ut mycket med att deras gamla operativsystem Windows XP som lanserades för 12 år sedan upphör med supporten och att inga fler säkerhetsuppdateringar kommer att släppas. Men vad är det som egentligen händer om man behåller Windows XP? Här kommer ett mer detaljerat svar som vi hoppas kan ge ett tydligt svar.

Saker och ting förnyas; det kommer nya mobiler, datorer och webbplatser som är anpassade efter dagens teknik. Det var 12 år sedan Windows XP började installeras på dåtidens datorer och det har hänt en hel del sedan dess vilket gör att Windows XP inte fungerar som den ska idag på dagens datorer och även på de hemsidor du besöker.

Behåller du Windows XP kommer du att mer och mer- med tiden, att inte kunna surfa och betala dina räkningar då detta operativsystem inte stöder dagens teknik. Du har säkert redan varit med om att vissa webbplatser inte fungerar korrekt därför att du har Windows XP.

Det är inte bara användandet av surfandet som kommer att försämras utan framförallt säkerheten. Nya typer av hackerattacker bildas och Microsoft släpper varje månad nya säkerhetsuppdateringar för att täppa igen säkerhetshålen. Dock kommer detta inte att gälla Windows XP mera då både support och uppdateringar slutar att släppas.

Även om du använder antivirusskydd kan du inte vara säker på att detta kommer att stoppa en attack till din dator. Och om du använder Microsoft gratisskydd Microsoft Security Essentials kommer du inte att få uppdateringar till detta heller vilket innebär att du blir ännu mer oskyddad om du använder detta antivirusskydd med Windows XP.

Med en oskyddad dator kan bedragare komma åt ditt bankkonto, privata filer, förstöra datorn, sprida virus till dina vänner och bekanta vilket resulterar att du inte bara riskerar för din egen del, utan även för de personer du bryr dig om. Idag använder många mejl och sociala medier vilket gör att virus sprids lättare idag än vad det gjorde för ett par år sedan.

Windows 8.1 - Uppgraderingsassistenten
Vad rekommenderar jag?

Jag rekommenderar dig att uppgradera ditt operativsystem till ett nyare system. Exempelvis Windows 7 eller Windows 8.1 för att förhindra att din och/eller andras datorer kapas.

Klarar min dator av Windows 8.1?

Klicka här för att gratis ladda hem Windows 8 Uppgraderingsassistent.

Vilket operativsystem använder jag idag?

Klicka här för att få reda på vilket operativsystem du använder.

Min dator klarar inte av de nya operativsystemen, finns det andra alternativ?

Om du inte vill lägga pengar på en ny dator kan du införskaffa en surfplatta, om du inte har större krav. Surfplattor levereras idag med Windows 8.1, Android eller IOS vilket fungerar utmärkt och är betydligt säkrare än Windows XP.

Kommer min dator att sluta att fungera om jag behåller Windows XP?

Eftersom flera säkerhetshål inte kommer att åtgärdas så finns det risk för att data går förlorade. Men Microsoft kommer inte att stänga ner din dator för att du använder Windows XP.

Kan jag ladda ner säkerhetsuppdateringarna som har släppts till Windows XP innan den 8 april 2014?

Ja, uppdateringarna som redan har släppts kommer du att kunna ladda ner.

Läs också Microsofts artikel

http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/end-support-help

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *