Kategorier
Microsoft

Vad gör man när Windows 10 inte startar?

Det är frustrerande när datorn inte vill starta upp sig. Man känner sig låst och orolig att allt sparat i datorn är förlorat.

Tack och lov så finns det en bakväg där det finns ett flertal enkla verktyg som kan vara din räddning. Här ger jag er ett par tips på hur du kommer in i detta läge och hur du använder verktygen så du slipper rensa hela din dator.

Felsök med Windows Recovery Environment (WinRE)

Från och med Windows 8.1 finns något som kallas ”WinRe(Windows Recovery Environment) som är ett grafiskt gränssnitt som du kan starta upp ifall Windows inte vill starta.

I WinRe kan du bland annat avinstallera uppdateringar, återställa till en tidigare fungerande tidpunkt (om du har Systemåterställning aktiverat) eller låta Windows själv försöka reparera felet. Är du kunnig i Kommandotolken kommer du åt även detta här. 

På senare tid så har flertal haft problem med att datorn inte startas upp korrekt efter en större Windows-uppdatering. Tack vare WinRe så kan du avinstallera en Windows-uppdatering, både stora och små och på så sätt få igång datorn igen. 

Verktyget är mycket användbart vid andra fel också om datorn exempelvis har börjat få ”blåskärm” eller börjat stänga av sig själv. Då kan du gå in i WinRe-läget och återställa datorn till en tidpunkt då det fungerade. 

Så här kommer du in i WinRe-läget

För att komma in i WinRe-läget ska du starta om datorn med strömknappen på datorn två gånger. Efter tredje gången som du startar datorn kommer datorn att ”Förbereda automatisk reparation”. Då har du gjort rätt och WinRe kommer att startas. Här nedan finner du exakt hur du kommer in: 

Mitt tips är att du först läser igenom alla punkterna innan du utför dem. På vissa av punkterna kan det hända att du behöver vara snabb på att utföra just den punkten.

 1. Starta datorn genom att trycka på Strömknappen
 2. Direkt när du ser Windows-loggan och ”laddning-symbolen (på vissa datorer visas tillverkarens logotyp) håller du ned strömknappen i ca 10 sekunder för att stänga av datorn
  Windows laddar sig inför uppstart
 3. Starta datorn igen genom att trycka på Strömknappen
 4. När du ser Windows-loggan (eller tillverkarens logotyp) håller du inne strömknappen i 10 sekunder för att stänga av datorn igen
 5. Starta datorn ytterligare en gång till genom att trycka på strömknappen
 6. Nu låter du datorn starta och då ska du se enligt bilden nedan
  Förbereder reparation
 7. När den har laddat klart fortsätt du genom att välja Avancerat
 8. Nu är du inne i WinRe-läget

Om datorn inte startar WinRe kan du prova att köra igenom punkterna igen.

När du har hamnat rätt ska du välja Felsök och sedan Avancerade alternativ där du kommer att få fram felsöknings-verktygen.

Avancerad uppstart i Windows 10

Låt Windows prova fixa problemet själv med Startreperation

Det första som du kan prova göra när Windows inte startar är att starta en Startreparation. När du har kommit in i WinRe-läget klickar du på Felsök och sedan Startreparation.

Startreparation i Windows 10

Windows kommer nu att försöka fixa problemet själv. 

Ta bort en Windows-uppdatering när datorn inte startar

Om du vet att du nyligen har fått en Windows-uppdatering som skulle kunna vara orsaken till felet kan du prova att ta bort den senaste uppdateringen. Det gör du genom följande:

 1. Klicka på Felsök
 2. Klicka på Avancerade Alternativ
 3. Klicka på Avinstallera Uppdateringar
 4. Klicka på Avinstallera senaste kvalitetsuppdatering eller Avinstallera senaste funktionsuppdatering

Avinstallera uppdatering när Windows inte startar

Funktionsuppdatering är de större uppdateringarna som brukar komma ett par gånger per år medans kvalitetsuppdatering är dem som kommer oftare. 

Om du är osäker på vilken du ska välja kan du först prova avinstallera senaste kvalitetsuppdateringen och hjälper inte det provar du avinstallera senaste funktionsuppdateringen istället.

Återställ datorn till en tidigare tidpunkt när datorn inte startar

Med detta verktyg måste Systemåterställning ha varit aktiverad på din dator under en tid. Om detta är aktiverat kommer Windows spara ”återställningspunkter” som du kan återställa tillbaka till vid behov. Det behöver inte vara just att datorn inte startar, verktyget är mycket använt i många andra fall också om något fungerade bättre förr.

Om du inte har detta aktiverat rekommenderar jag dig att göra det (om olyckan inte redan är framme förstås). I artikeln Säkra upp din dator och dina viktiga filer kan du läsa om hur du aktiverar Systemåterställning.

Genom att återställa datorn till en tidigare tidpunkt så återställer du bara Windows egna filer och registret till den tidpunkt då datorn fungerade. Därmed påverkas inte dina personliga filer. Har du däremot installerat en programvara eller en ny drivrutin efter vald tidpunkt så kommer dessa att försvinna. 

Anledningen till att man gör en systemåterställning kan vara just när det har blivit något fel vid en installation av programvara eller drivrutin. Även Windows-uppdateringar kan återställas med detta verktyg.

Du kan komma åt Systemåterställning i Windows genom att söka efter ”Återställning” i startmenyn. Om du inte kommer in i Windows finns Systemåterställning även i WinRe-läget.

Följ dessa steg för att återställa datorn till en tidigare tidpunkt i WinRe:

 1. Klicka på Felsök
 2. Klicka på Avancerade alternativ
 3. Klicka på Systemåterställning
 4. Följ guiden och välj ett datum då det fungerade

Systemåterställning när Windows inte startar

Återställningen kan ta allt från ett par minuter till någon timme. Så ha tålamod och avbryt inte processen!

Sista utvägen – Felsäkert läge eller rensa datorn (men behålla filer)

Det sista som du kan prova är Startinställningar där Felsäkert läge finns.

Felsäkert läge i Windows 10

I Felsäkert läge startar datorn upp bara med det nödvändigaste funktionerna och drivrutinerna. Om datorn lyckas starta upp i detta läge kan du passa på att ta backup på dina filer. Har du nyligen installerat ett program kan du prova att avinstallera det och se om det kan vara din räddning. 

Det sista är att göra en ominstallation av Windows som du också kan göra med hjälp av WinRe-läget. (Så du behöver faktiskt inte ha någon DVD eller USB-minne med Windows 10 för att göra en ominstallation).

Du hittar ominstallationen genom att klicka på Felsök -> Återställ den här datorn. Du kommer att få val om att antingen göra en komplett ominstallation där allt kommer att raderas och Windows installeras på nytt. Eller göra en ominstallation men behåll filerna. 

Återställ datorn när datorn inte startar

Ska du däremot inte behålla några filer rekommendera jag att göra en ”ren” ominstallation istället med hjälp av ett USB-minne. Då kommer du få en mer ”ren” installation av Windows 10. Använd Microsofts verktyg där du kan ladda er Windows 10 och ladda in det på ett USB-minne. Verktyget hittar du här. När Windows är installerat kommer det att aktiveras automatiskt eftersom du har haft Windows 10 innan på datorn. Så du behöver inte ange någon produktnyckel.

Har du kört fast i min guide? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *