Kategorier
Android Google

Vad är RCS-meddelande?

Du har antagligen råkat stöta på ”RCS-meddelande” när du ska skriva ett sms. Nu funderar du på vad detta innebär.

RCS står för ”Rich Communication Services” och har funnits länge men syns sällan till eller vet man inte att man har haft det aktivt.

RCS är ett protokoll som bildades 2007 och är tanken ska ersätta SMS och MMS.

Faktum är att Apple har sedan länge haft sin egna variant iMessage men för andra telefoner än iPhone har den bara släppts stegvis och börjar bli allt mer vanlig.

Det som RCS kan göra jämfört med SMS är antalet tecken och storleken på bilagor att skicka. Meddelanden skickas också live vilket ger möjligheten att kunna se när någon håller på att svara dig. (De tre punkterna som rör sig …).

RCS-meddelande Android

Du som använder WhatsApp och Facebook Messenger känner säkert igen dessa funktionerna. Om du anger WhatsApp eller Messenger som standard för sms och din mottagare har gjort samma så får ni dessa funktioner som är tanken att RCS också ska leverera direkt i Meddelande-appen.

RCS är alltså inte ett protokoll som finns i iPhone och WhatsApp, det är en liknande variant av RCS.

Tanken är att RCS ska bli en standard för alla mobiltelefoner så att livemeddelanden fungerar mellan alla enheter oavsett märke. Just nu är RCS endast för Android-telefoner och Apple kör sitt eget vilket inte pratar med varandra.

SMS är uråldrigt och har stora säkerhetsbrister. Meddelanden som skickas genom RCS och iMessage är säkrare och har större möjligheter att utveckla sig att bli mer framtidssäkert. Så har du en iPhone, skicka sms med iMessage. Har du en Android, se till att ha RCS aktivt.

På en lur med Android hittar du RCS genom att öppna Meddelande-appen (där du skickar sms) och väljer sedan Inställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *