Kategorier
Allmänt

Tips för ett bättre Wi-Fi i hemmet

Wi-Fi har blivit en stor och viktig del i våra hem och därför har det blivit allt mer viktigt att det är bra täckning och gärna överallt i hemmet. 

Det finns mycket som kan störa ut signalstyrkan så oavsett vilken router eller accesspunkt du använder dig utav så kan det vara problem med uppkopplingen. 

Här kommer jag med ett par tips som jag hoppas ska förbättra ditt Wi-Fi. Så har du funderingar på att köpa en ny router, läs först detta inlägg och ge din router ännu en chans.

Låt routern vara framme synligt

Många routrar som ingår i bredbandsköp är inte direkt snygga. Detta gör att man väljer att gömma undan routern antingen i en låda eller under en möbel. 

En vanlig hemmarouter använder sig utav rundstrålande signaler vilket innebär att den skickar ut signaler runt om hela routern. Även om den inte är så värst snygg så är det en god idé att ha den framme synlig och gärna en bit upp och fritt från väggar och fönster (ja, fönster påverkar faktiskt signalen).

Wi-Fi ska ha så fri sikt som möjligt och vad du har för typ av väggar och andra teknikprylar längs vägen har en stor betydelse för Wi-Fi signalen. Är det mycket betong eller en bärande vägg i mellan där Wi-Fi ska fungera kan detta orsaka en del problem. Andra saker som kan ställa till det är mikrovågsugnar, kylskåp och frys, så sätt INTE routern i köket. Akvarium och trådlösa enheter såsom datorer, surfplattor, smartphones som kör på 2,4GHz bandet kan också störa ditt Wi-Fi. 

Ha inget onödigt uppkopplat på Wi-Fi

Se till att bara det som verkligen behöver ha Wi-Fi har tillgång till Wi-Fi. Undvik ha smart-tv uppkopplat på Wi-Fi och se till att det är inaktiverat där. Detta gäller även andra saker i hemmet som inte använder sitt Wi-Fi, ha det inaktiverat. 

Har ni någon i hemmet som spelar TV-spel eller dator så se till att de är uppkopplade med kabel då deras spelande har höga krav på hastighet. Kör de trådlöst kommer detta göra att det blir problem för de andra i hemmet.

Grannarnas router stör mitt Wi-Fi

Du som framförallt bor i lägenhet har flera Wi-Fi i din närhet som kan störa din uppkoppling. Wi-Fi är uppbyggda på ”kanaler” som används för att förhindra krockar mellan signalerna. Om du loggar in på din router och klickar in dig på ”Channels” så kan du ändra vilken kanal som din router ska använda sig utav. Prova ändra och se om det blir någon skillnad.

Ett tips är att använda appen Wi-Fi Analyzer (Android) där du kan se vilken kanal både din och dina grannars routrar använder och om de överlappar varandra.

Wi-Fi Analyzer för Android

Nätverkskabel är inget alternativ. Vad göra?

Att köra med nätverkskabel är alltid det bästa alternativet. Finns det möjlighet att köra med kabel ska du se till att göra detta så mycket det går. 

Finns det ingen möjlighet att köra kabelvägen så kommer här ett par tips.

Om du går in i en butik som Clas Olsson eller Elgiganten så kommer de antagligen rekommendera dig antingen en ny router eller en så kallad ”Repeater”. Det är typiska svar och de ska du inte lyssna på. En ny router kan göra något bättre för dig men en repeater däremot brukar oftast bara göra det sämre för en. Ta istället del utav de tipsen som jag nämnde ovan.

Hur får jag ut min Wi-Fi signal till ett annat hus på gården?

Du har kanske ett lusthus eller en badbrygga en bit ifrån huset som du vill ha Wi-Fi täckning till. Så länge du har fri sikt mellan husen så kan du köra trådlöst med hjälp av en ”Wi-Fi brygga” som du sätter på varsin sida.

Wi-Fi bryggor använder sig utav riktantenner som ska peka mot varandra. Eftersom de skickar signaler bara åt ett håll så kan de räcka flera kilometer vid fri sikt. Köp två stycken Ubiquiti NanoStation M5 och en Ubiquiti Unifi accesspunkt. Den sistnämnda sätter du i lusthuset, eller var du nu vill ha ditt Wi-Fi.

Exempel på Wi-Fi brygga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *