Kategorier
Recensioner

Test: JBL Quantum 910

Jag har fått möjlighet att testa dessa gaminglurar från JBL ett par veckor. Detta är JBL:s gaminglurar i den vassa klassen med en mängd funktioner med ett kraftfullt ljud för spelfantaster. Här kommer min bedömning av dessa lurar.

JBL Wuantum 910 - Dare to dive in

Första intrycket

Om jag inte skulle veta att Quantum 910 är JBL:s finare gamlinglurar så skulle jag snabbt förstå det bara genom att se innehållet i originalkartongen. Lurarna ser stora och mäktiga ut tillsammans med en fin tygpåse där du kan förvara lurarna tillsammans med tillbehören som följer med.

Som sagt så ser lurarna stora ut men när jag har dem på mig så märks dem knappt. De sitter otroligt skönt runt huvudet trots sin storlek.

Själva lurarnas utseendet känns mycket ”gaming” med tanke på lurarnas belysning av JBL-logotypen och de andra ljuseffekter som byter färg och far rundor runt lurarna på ett häftigt sätt.

JBL Qutantum 910 skiftande belysning
Lurarna skiftar färg på ett snyggt sätt.

Knappar och tillbehör

På vänster lur finnar man två volymrattar; en för spelljud och en för chatt. På samma lur har du också mute-knapp för mikrofonen samt en på/av knapp för ANC (Aktiv brucreducering). Den andra luren har på/av-knapp för själva lurarna samt en knapp för parkoppling av Bluetooth.

Istället för att använda mute-knappen kan du också tysta mikrofonen genom att putta upp mikrofonen.

Det följer med ett gäng tillbehör för att du ska kunna använda lurarna till vilken enhet som helst. Dator, spelkonsol, telefon etc.

Tillbehör som följer med:

 • USB-laddningskabel
 • 3,5 mm-ljudkabel
 • Trådlös USB-dongel
 • USB-C till USB-A-adapter
 • Puffskydd för mikrofon
 • Kalibreringsmikrofon
 • Tygpåse att förvara lurar och tillbehör
JBL Quantum 910 tillbehör
Från vänster: Quantum 910, USB-laddningskabel, Kalibreringsmikrofon, 3,5 mm ljudkabel, USB-dongel inkl. USB-C till A adapter.

Sen har den förstås Bluetooth (5.2). Så det är inga tvivel på om lurarna kommer att passa ditt spelande. Tänk på att USB-kabeln bara fungerar som en laddningskabel.

Batteriet ska hålla i 39 timmar men med hjälp av USB-kabeln slipper du det ”bekymret”. En fulladdning görs på ca 2 timmar.

Speltest med JBL Quantum 910

Testet har jag utfört med följande:

 • PC: Windows 11
  Anslutning: USB-dongle, Bluetooth, 3,5 mm ljudkabel
  Spel: Hitman 3, Red Dead Redemtion 2
 • Xbox Series X
  Anslutning: 3,5 mm ljudkabel
  Spel: Red Dead Redemtion 2
 • VR: Oculus Quest 2
  Anslutning: 3,5 mm ljudkabel
  Spel: Resident Evil 4

Test: JBL Quantum 910 på PC

Lurarnas bästa ljudupplevelsen får du om du använder lurarna till PC tillsammans med den medföljda USB-dongeln.

När du kopplar in USB-dongeln till datorn ber den dig att installera JBL Quantum ENGINE. Detta bör du göra för att få allt som lurarna kan leverera. Lurarna har ett fantastisk ljud utan programvaran men med hjälp av programvaran kan du justera equalizer och aktivera 3D-ljud. Jag har mestadels kört med 3D-ljud aktiverat. Det blir en spelupplevelse ut över det vanliga. Föreställ dig ljudet i en biosalong så förstår du.

JBL Engine 360 inställningar
Skärmdump från JBL ENGINE-applikationen.

Att spela Red Dead Redemtion 2 blev en ny upplevelse med 3D aktiverat. Numera hör jag om djur kommer snett bakifrån och jag får en stark känsla av hur nära djuret faktiskt är. Panik började uppstå när det visade sig att jag hamnade mitt i en vargflock.

Vare sig 3D aktiverat eller ej så upplevs ljudet mycket detaljrikt. Som exempelvis när det regnar och jag kör i first-person så kan jag höra hur regnet slår i skinnvästen och även i träden.

Jag är en Hitman-fantast men det verkar som att utvecklarna ligger lite efter vad gäller detaljer när det gäller ljuddetaljer. Självklart blir det ett häftigt ljud och en annan spelkänsla än vad jag fått uppleva innan men jag hade hoppats på något mer. Det blev en mer wow-upplevelse i Red Dead Redemtion 2.

Test: JBL Quantum 910 på Xbox

De senaste åren har jag flyttat från att spela på PC till att spela mera på Xbox. Så det mesta av testtiden så är det Xbox som jag har använt.

Här har jag använt mig utav 3,5 mm ljudkabeln inkopplad direkt till Xbox-kontrollen.

Ljudkvalitén är förstås lika topp som på PC, dock så finns det ingen möjlighet att köra med 3D-ljud. Men man får samma upplevelse av ljudkvalitén.

Många av Qutantum 910 funktioner fungerar bara på PC. Så om du spelar enbart på konsol kan det vara en god idé att tänka om. ANC funktionen fungerar bara på PC så om du har någon vid sidan om dig som försöker prata med dig så måste du ta av lurarna.

Lurarna kan hantera dubbel kommunikation vilket innebär att du kan använda dig utav spelljud från en källa och chatt via en annan källa. Jag har varit med om när Xbox-chatt har slutat att fungera. I detta fallet vore det perfekt att kunna köra chatt via Bluetooth till mobilen istället och ändå ha spelljudet från Xbox.

Test: JBL Quantum 910 på Oculus Quest 2

Spela VR med 3D-ljud vore häftigt. Dock så fungerar som sagt 3D-ljud bara på PC. Lurarna passar inte riktigt över huvudet tillsammans med VR-headsetet vilket gör att ljud utifrån släpps in. Så det blev inte mycket till extra spelupplevelse här.

JBL skriver på sin hemsida att lurarna passar till VR och självklart gör den det med hjälp av 3,5 mm kabeln. Oculus och Quantum 910 passar men inte helt hundra.

Hur är chattupplevelsen med JBL Quantum 910?

Eftersom chatten är det samma oavsett enhet så ger jag denna punkt en egen rubrik.

Jag hade inte stora förväntningar på hur det skulle vara att kommunicera med vännerna men även här blev det en annorlunda upplevelse.

Vännerna märkte tydligt att jag använde ett par lurar av kvalité. Helt plötsligt så hör de bara mig och inget annat som brusar i bakgrunden. De hörde mig bara när jag pratade. Mikrofonen levererade när jag ville kommunicera och inget annat.

Lurarna filtrerar bort mycket oljud som kommer från de jag chattar med också, så man kan tro att även vännerna har uppgraderat sina lurar. Stort plus att man kan reglera chattljudet direkt på lurarna (PC).

En funktion som jag gillar när det kommer till kommunikation är att man kan stänga av mikrofonen genom att bara lyfta på mikrofonen. Jag behöver inte leta upp knappen på headsetet.

Slutsats

Quantum 910 levererar kanonljud till både PC och spelkonsol (ej Oculus). Du får mer värde för pengarna om du ska använda lurarna till PC eftersom där kan du finjustera ljudet och aktivera 3D-ljud.

JBL lovar att du ska kunna använda lurarna i flera timmar i sträck utan att lurarnas ska börja kännas tunga eller börja skava. Jag har spelat i ca 2,5 h i sträck och har knappt märkt av att jag har haft dem på mig. Möjligtvis något varm om öronen men inget jag blivit besvärad över.

Spelar du endast Xbox eller Playstation så tror jag att det finns likvärdiga lurar men utan extra funktioner och förmodligen något billigare än dessa. Priset på dessa lurar ligger på ca 2 300:-.

Länkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *