Kategorier
Microsoft

Ta väl hand om ditt Microsoft konto! (Gäller även andra konton för den delen)

Alla värdefulla saker måste vårdas väl och förvaras på ett bra och säkert sätt. Det är kanske inte förrän man drabbas som man förstår vidden av hur beroende man är av sitt konto. Att bli rånad på innehållet eller inte kunna komma åt information som man lagrat där p.g.a. ett glömt lösenord är nog lika illa. Båda dessa problem har en sak gemensamt, de kan näst intill helt undvikas genom ditt eget agerande.

På förekommen anledning har jag valt att lyfta frågan om att återställa lösenord vs återställa konto. Själva dokumentet finns under rubriken Generella överlevnadsregler.

Att glömma lösenordet till kontoinloggningen är lätt hänt, i synnerhet om du aldrig behöver logga in annat än på datorn och då bara genom en enkel Pinkod.

Allt oftare anmäler personer problem med sitt Microsoft konto som kan vara av typen hotmail.com, outlook.com och liknande. Man upplever att post inte längre kommer in. Att ens kontakter på kontot fått mejl tillsänt sig med dig själv som avsändare. Att man själv fått en mängd oönskad mejl av allehanda slag. Man kan också drabbas av hotfulla brev som kommer från ens egen e-postadress. Detta kan naturligtvis vara vanliga SPAM men kan också var indikation på att kontot kapats och tagits över av någon illvillig individ/ organisation. Allt för ofta kan man då konstatera att kontot kapats, utnyttjats och inställningar gjorts om. Vad kan Du själv kontrollera och åtgärda direkt?

En betydligt mer omfattande beskrivning av lurendrejeri marknaden hittar du här: Hackning m.m.

Ett par råd om du blir drabbad:

  • Ändra snarast lösenordet på kontot.
  • Återställa lösenord eller konto tänk dig för innan det är för sent!
    (Resetting the password is usually a lot easier to recover from than resetting the account:  Here you see why and how to deal with it.)
  • Försök att utreda och analysera hur någon kan ha kommit över din inloggning – Har din adress figurerat på någon speciell hemsida, på sociala medier eller i annat offentligt sammanhang?

Så här skyddar du dig mot attacker

För att skydda dig mot nya attacker och för att kunna återställa ditt konto om du glömt lösenordet finns ett antal åtgärder du kan vidta.

Komplettera kontot med uppgifter för verifiering vid inloggning och vid återställning av lösenord, i form av telefonnummer och alternativ e-post adress. Använd gärna ett konto hos Gmail men inte någon domän som är knuten till din anställning eller boendeform eftersom dessa kan ändras då du slutar ditt jobb eller byter bostad.

Generera en (25-ställig) återställningskod att i nödfall användas för återställning av kontot. Återställning kan ske vid inloggning om man saknar verifieringsuppgifter eller vid kontakt med Microsoft Konto Support

Aktivera tvåstegs verifiering vilket omöjliggör att någon annan än du kan verifiera att ett inloggningsförsök på någon enhet. 

Skapa och använd särskilda App lösenord att använda för inloggning i appar.

Lägg in alias på kontot som kan användas till att lämna ut till någon som du inte känner/ litar på. Alias kan användas för att skicka mejl till dig men går inte att användas för kontoinloggning om man anger det. 

Generella överlevnadsregler och sunt förnuft

Var noggrann med var du använder och till vem du lämnar ut dina e-post uppgifter.

Tryck inte på någon länk som du inte är säker på, det är stor risk att det är ett försök till nätfiske. Utan att klicka på länken kan du hålla muspekaren ovanför länken så att du ser dess URL för att avgöra om den är styrd till en Microsoft domän som till exempel ”https://answers.microsoft.com”.

Om du vill kolla närmare på vem som skickat ett visst mejl kan du studera  Hur analyserar jag inkommande e-post.  

För att inte ställa till det för sig själv i onödan kan det var bra att inte ha för bråttom då man märker att man glömt lösenordet till kontot. Stöd för att hantera återställning hittar  du här  and an English version here

Lämna inte ut ditt lösenord genom registrering på någon hemsida som verkar var officiell. Microsoft kommer inte att begära in uppgifter på det sättet. Det finns fall där man uppmanats att ange ett nytt lösenord till sitt konto därför att annars upphör möjligheten att komma åt kontot då det nuvarande lösenordet slutar gälla om xx dagar. En snyggt utformad hemsida med logga och förifylld e-post adress kan ge ett säkert intryck.

Nämnda metod att under hot få dig att lämna ut dina uppgifter för att komma åt ditt konto kan klassas som Nätfiske som du kan bidra till att bekämpa genom att rapporter försöket. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga: Skydd mot nätfiske

Lämna inte ut lösenord till någon som ringer och utger sig för att ”representera Microsoft och har upptäckt problem med ditt konto eller din dator”. Själv hade jag för några år sedan säkert ett samtal i månaden av det slaget.

Var noggrann med hur du dokumenterar och förvarar dina inloggningsuppgifter. Hantera dem som du gör med bank- och kortuppgifter.

Logga ut/ stäng av dator och andra enheter som du inte använder eller har full koll på för tillfället.

Om oturen skulle vara framme – En jämförelse.

Att inte kunna logga in på ditt konto kan jämföras med att inte komma in i ditt hem.

I båda fallen gäller det att du har tänkt igenom situationen i förväg och förberett dig för den.

Du har glömt/tappat nyckeln – Kan enkelt lösas om det finns reservnyckel att tillgå. Som att återställa lösenordet.

Saknas reservnyckel eller har någon har bytt ut låset och inte gett dig en ny nyckel – Kräver betydligt större insats för att återta lägenheten och eventuellt byta ut låset igen. Du måste bevisa för låssmeden/polisen att du är du och att hemmet är ditt. Som att återställa kontot.

När du återställer kontot tas de gamla verifieringsuppgifterna bort och du måste ange ny (om än tillfällig) e-postadress, som inte fanns knutet till kontot tidigare. Ny återställningskod genereras och tvåstegs verifiering måste aktiveras på nytt. När du väl kommit in på kontot igen kan du lägga tillbaka dina gamla verifieringsuppgifter.

Tips!

Kontrollera och åtgärda mejlproblem – Läs mer här: Problem Med Mejl 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *