Kategorier
Microsoft

Streaming tar över allt mer – Microsoft xCloud släpps i oktober

Först var det Youtube som gjorde att videoklipp på nätet blev en standard. Därefter var det Spotify (ett par smarta svenskar) som skapade musikstreaming. Ytterligare ett par år senare blev det film och Tv-seriebranschens tur, Netflix.

Nu börjar det närma sig att även spelvärlden ska in i streamingvärlden.

Streama spel har funnits ett tag genom att streama lokalt där hemma mellan spelkonsol (ex. Xbox One) och dator. Men sedan en tid tillbaka har man hört en del om Microsoft xCloud som ska släppas i oktober i år. En spelkonsol där själva prestandan sitter hos Microsoft. Din fysiska spelkonsol kommer att vara din smartphone, surfplatta, dator eller smart-tv.

Så som jag har förstått det så kommer det att finnas både köp av spel och Xbox Game Pass, precis som det finns idag. Har du Xbox Game Pass blir det väldigt smidigt eftersom då kan du klicka in på ett spel för att prova utan att behöva vänta på någon nerladdning. Det kommer alltså fungera något liknande som Googles spelkonsol Google Stadia som är också en molnbaserad/spelstreamingtjänst. 

Du ska kunna använda din Xbox One handkontroll men för enkelhetens skull så kommer det ett tillbehör att sätta telefonen på handkontrollen. Microsoft har också tagit fram en prototyp (och satt patent) på en handkontroll just för xCloud.

Microsofts prototyp till handkontroll till xCloud

Behåll din Xbox One handkontroll till xCloud

Kommer spelstreaming bli en standard?

Nej, det lär det inte bli på ett bra tag. Detta är mer ett nytt sätt att leverera spel på så vi ska nog inte räkna med att alla spel som släpps till de fysiska spelkonsollerna släpps till xCloud.

Hur bra kommer xCloud att fungera?

Man kommer förstås behöva ha en snabb uppkoppling för att detta ska fungera, både ditt bredband och ditt lokala nätverk. Så har du ADSL eller ett mobilt bredband så är min rekommendation att fortsätta använda Xbox One.

Google har sagt att det krävs minst 30Mb/sek till deras Google Stadia så man kan räkna med att det blir i princip samma krav till xCloud.

Fördelar med xCloud

  • Du behöver inte ladda ner/uppdatera spel
  • Om prestandan ska förbättras behöver du inte göra något, du får det senaste per automatik
  • Att bara testa ett spel kan inte bli enklare
  • Risken för spelfusk är minimal eftersom ingen kan modda spelen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *