Kategorier
Guider Microsoft

Ställa in IP-adress med kommandotolken/batchscript

Jag hade inget speciellt för mig och kom och tänka på om det finns ett snabbt och enkelt sätt att byta till en fast IP-adress på datorn. Jag brukar nämligen byta en del gånger på jobbet när jag felsöker och det blir en del klick om man varje gång ska in under nätverksinställningar och klickar in på rätt nätverkskort osv. Det finns säkerligen någon där ute som tänker samma som mig!

Jag hittade diverse småprogram. Antingen så fungerade dem inte eller så var de inte tillräckligt smidiga.

Men så fick jag idén att man kan ju ändra IP-adress via kommandotolken, då kan man göra detta till ett batchscript istället.

Ladda ner batchscript

Scriptet måste köras som administratör vilket innebär att ni måste högerklicka och välja Kör som administratör.

Därefter kommer ni få välja antingen mellan två fasta IP-adresser (A & B) eller köra via DHCP (C).

Jag har programmerat in A & B alternativen med de vanligaste IP-adresserna som jag brukar byta till. Använder du andra adresser kan du enkelt redigera scriptet genom att högerklicka på filen och välja Redigera.

Du måste ändra på två ställen enligt nedan:

Byt IP-adress med ett bat-script

Fungerar inte scriptet?

Scriptet måste veta vad ditt nätverkskort heter (ex. Trådlöst, Ethernet, Anslutning till lokalt nätverk etc). Som standard är scriptet står scriptet på Anslutning till lokalt nätverk så om ditt kort har detta namn bör det fungera. I annat fall måste ni ändra i scriptet.

Ange namnet på ditt nätverkskort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *