Kategorier
Allmänt

Skilda världar – samma mål men olika teknik?

Man vill egentligen kunna hantera hela sin mejlkonversation i de enheter man har tillgång till, utan att behöva ödsla kraft och tid på att få det att fungera. Inte nog med att vi har en blandning av datorer (Pc/ Mac), mobiler (Android, iPhone), ”paddar” o ”poddar”. Att varje IP (Internet Provider) dessutom tillhandahåller sin egen version av mejlsystem gör inte livet enklare precis. Således lever vi i en mångfald av Mejlsystem mot vår vilja.

På Microsoft Community forumet finns en mängd trådar med fall där man har problem med att få i gång miljöer med Microsoft å ena sidan och bredbandsleverantörer som Com hem, Telia, Bahnhof med flera på den andra sidan. 

I den här artikeln vill jag peka på konsekvenser av att försöka få ihop en miljö med mejlsystem från Bahnhof och från Microsoft.

Som nybliven Bahnhof kund (via vår brf.) har jag satt upp ett par konton i syfte att testa dem i Microsoft miljö. Just blandmiljö har visat sig kunna ställa till problem. Idealet vore om jag kunde hantera såväl outlook.com konton som bahnhof.se konton i en och samma mejlklient. Dessutom vore det trevligt om jag i respektive webmail system (inloggning via browser) kunde hitta samma information där som på klienten.

Har begränsat mina tester till att omfatta den i Windows10 inbyggda Mail klienten och Outlook (MS 365)

Mail klienten vs BH webmail

En fråga som jag ställt både till Bahnhof och till MS är denna: Finns det någon rimlig förklaring till varför just Skickad post inte samsas i samma mapp och synkroniseras mellan systemen som övriga mappar? Nu är det en envägs replikering om än i båda riktningarna. Har fått svar från både BH o MS, men inget svar som gjorde mig lycklig. I princip gick det ut på att försöka hitta egna alternativa lösningar.

När det gäller mejl som skickas i respektive system blir det lite av ”Skilda världar”. Se bild.

För konfigurering hade jag denna guide som underlag för att skapa konto i Windows inbyggda MAIL app A_1015_Epostguide_Win10_IMAP.pdf (bahnhof.se)

Mappen Sent ItemsWebmail visades inte från början. Startade prenumeration.

På Webben – Bahnhof webmail

Mappen Skickat innehåller vad som har sänts från Webben.

Mappen Skickat replikeras till mappen Sent Mail klienten.

På Mailklienten – Windows Mail

Mapparna Sent Items och Skickat innehåller båda (?) vad som har sänts från Mail klienten.

Mapparna Sent Items och Skickat replikeras till Sent Items på Webben

Provade att ta bort den ena av mapparna Sent Items och Skickat på Mailklienten. Gick att ta bort men återskapades automatiskt.

Provade också att ta bort mappen SentMailklienten i hopp om att få till en lösning med dubbelriktad replikering. Gick inte alls.

Outlook appen

Att få i gång en fungerande miljö där båda kontoslagen kunde samsas var inte så enkelt. Efter att ha studerat ett antal trådar på MSC tror jag att jag hittat en någorlunda bra lösning. Dock kvarstår problemet med hur man benämner mappar och hur de eventuellt synkroniseras. Men basbehoven är tillgodosedda: Man kan skicka och ta emot post till båda kontoslagen utan att det blir felmeddelanden eller att post hänger kvar i utkorgen i stället för att skickas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *