Virtuella maskiner brukar oftast användas i servermiljöer när man behöver ett flertal servrar. Istället för att ha flera fysiska så använder man en fysisk server som sedan innehåller virtuella servrar. Men man kan förstås köra virtuellt på sin hemma-PC också om du har en del ramminne över (minst 4GB) och hårddiskutrymme. Dock så finns det inte många användningsområden för en hemmaanvändare men det kan vara en kul grej. Kanske har du ett gammalt operativsystem liggandes som du skulle vilja prova igen?
En bra anledning till att köra virtuellt är att få igång gamla spel och program som inte fungerar med dagens operativsystem. En annan anledning kan vara att man vill testa något men vill inte göra det på sin fysiska dator ifall något skulle gå snett. Går något fel med en virtuell kan man enkelt ta bort den och börja om.
Det finns flera gratis virtueliseringsprogram men populärast är Virtual Box. Jag kommer däremot gå igenom Microsoft gratisverktyg Hyper-V som finns som en extra Windows funktion i Windows 8 och 10. Tyvärr så finns inte Hyper-V i Home-versionen utan enbart i Pro, Enterprise och Education. Så om du använder dig utav Windows Home får du ladda ner Virtual Box istället som är minst lika enkel att använda.
Installera/Aktivera Hyper-V
Du behöver inte ladda ner Hyper-V för den ligger som en inaktiv Windows funktion. Du aktiverar funktionen genom att göra följande:
- Gå till Kontrollpanelen -> Avinstallera ett program -> Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner
- Kryssa i Hyper-V och bekräfta med OK
- Hyper-V finns nu i Startmenyn
Skapa ett nätverk
Du vill säkert ha tillgång till Internet med din virtuella PC. Du kan göra detta i efterhand också men jag tycker att det är smidigare att göra det redan nu:
- Öppna Hanteraren för virtuella växlar som du hittar i menyn till höger
- Klicka på Skapa virutell växel
- Ange valfritt namn och välj Externt nätverk och ditt nätverkskort. Bekräfta med verkställ och sedan OK
Om du får upp följande meddelande klickar du på Ja.
Skapa virtuell dator
- Klicka på Ny -> Virtuell dator…
- Följ guiden och ange namn (exempelvis Windows 7) samt var den ska sparas klicka sedan på Nästa.
- Välj vilken Generation 1 eller 2. Skillnaden är i princip att generation 2 klarar nyare operativsystem och har stöd för UEFI. Använder du nyare än Windows 7 ska du använda dig utav Generation 2.
- Nästa steg ska du ange hur mycket ram den ska ha. Se till att du inte tar allt minne som du har i din fysiska dator. Det som redan står angivet är vad som rekommenderas.
- Nu ska du ange vilket nätverk som den ska använda. Välj det du skapade tidigare.
- Ange hur stor hårddisk datorn ska ha och var hårddisken ska sparas på din fysiska dator. Har du en SSD-hårddisk rekommenderar jag att du sparar på den så går det betydligt fortare.
- Välj installationsmedium genom att kryssa i Installera ett operativsystem från en startbar CD/DVD-ROM och välj antingen din fysiska CD/DVD-läsare eller en ISO-fil om du har det.
- Klicka på Slutför
Starta den virtuella datorn
Nu finns din virtuella dator i listan ”Virtuella datorer”. Dubbelklicka på den och klicka sedan på Starta.
Tänk på att datorn kommer fortfarande igång även om du stänger fönstret till den virtuella datorn.
Om du är osäker på hur du installerar operativsystemet så är det bara att prova på och lära sig utav misstagen. Blir det helt fel är kan du ta bort den och börja om.
Tycker man att det är kul och lärorikt kan man prova sätta upp flera virtuella maskiner, exempelvis servrar och flera klienter. Tänk på att du inte ska överbelasta din fysiska dator.
Länkar:
Windows 10 – 30 dagar test
https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
Windows Server – 180 dagars test
https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2016/
Tips! När testdagarna har gått ut kan du skapa en ny virtuell dator och installera om det igen.