Kategorier
Microsoft

Se upp för billiga Windows-licenser

Den senaste tiden har det dykt upp ett par företag som säljer Windows 10- och Windows 7- licenser extremt billigt, från 70 kr och uppåt. Men frågan är var dessa licenserna kommer ifrån och hur de kan vara så billiga? Fungerar de ens? Kommer de sluta att fungera? Här kommer mina teorier!

När jag läser kommentarer från exempelvis Prisjakt så verkar licenserna fungera (till en början) och de som har problem med att aktivera får en ny licens från säljaren och skulle inte heller den fungera så får de ny fram tills att det fungerar. Verkar ju inte riktigt seriöst!

Har dessa företag verkligen köpt licenserna från Microsoft?

De lär inte ha köpt dem från Microsoft. Så billigt säljer inte Microsoft till någon.

Däremot så finns det andra vägar att få tag på licenser. Det kan röra sig om volymlicenser från företag som har gått i konkurs som någon har fått tag på och sålt vidare billigt eller till och med gett bort till dessa nätbutiker som i sin tur säljer vidare till slutkund. Det som nätbutiken har köpt är en Excel-fil med en lista på ett gäng licenser. De vet inte hur många av dem som fungerar men en hel del utav dem lär förmodligen fungera, därför kan det hända att du får kontakta säljaren och be om ny licens om och om igen. Därför får du inte heller något äkthetsbevis som Microsoft brukar skicka med.

Ett annat sätt att få tag på Windows licenser är från Microsoft Imagine. Microsoft Imagine är en portal till de som studerar till något inom Microsofts produkter där de får ett gäng Windows licenser gratis för att kunna labba med deras produkter under sitt studerande. Efter studierna säljer/ger de bort de licenserna som de inte har använt (och kanske även de licenser som de har använt?)

Kan Windows licensen bli inaktiverad av Microsoft?

Ärligt talat så vet jag inte. Men däremot så vet jag att Microsoft kontrollerar ibland företag som har köpt volymlicenser. Om företaget inte finns så kan Microsoft lika gärna inaktivera dessa licenser som företaget inte förbrukade innan de gick i konkurs. Då kommer alltså din licens att bli oäkta.

Om du av någon anledning behöver ta kontakt med Microsoft och uppger din Windows-nyckel så kommer Microsoft se vilken typ av licens du har. Om det är en vanlig licens för en hemmaanvändare, en volymlicens för företag eller från Microsoft Imagine. Och då kanske du blir ifrågasatt!

Ska ni köpa Windows eller Office så rekommenderar jag denna webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *