Kategorier
Microsoft

Schemalägg en avstängning eller omstart i Windows

Använder du mycket din dator i vardagen så stöter du säkert på ibland där du behöver gå ifrån datorn en längre tid. Men eftersom du eller Windows laddar ner något så vill du inte stänga ner datorn så nerladdningen avbryts.

Det är inte hela världen att ibland låta datorn stå igång även om man inte är vid den. Men vill man att den ska stängas av efter en tid så får den gärna göra det istället för den ska stå och tugga en hel natt eller dag bara för en nerladdning tar en timme eller två som du inte kan vänta på.

Då skulle man vilja schemalägga en avstängning.

Man kan använda sig utav Schemaläggaren i Windows men det är en del moment att klicka sig fram till bara för detta ändamål. Då kan du använda dig utav Kommandotolken eller varför inte ett BAT-script.

Jag kommer först ta upp ett par kommandon som gör detta enkelt. Vill man göra det ännu enklare så kan man ta del utav mitt BAT-script som du hittar längre ner.

Stäng av eller starta om datorn med hjälp av kommandotolken

Genom att skriva shutdown /? så får du upp en mängd kommandon.

Här kommer de två vanligaste att börja med:

  • Shutdown /s
    Stäng av datorn.
  • Shutdown /r
    Starta om datorn.
  • Shutdown /a
    Avbryt schemalagd avstängning/omstart.

Vill du lägga till en tid lägger du till valet /t Tid-i-sekunder, exempelvis shutdown /s /t 3600 vilket innebär att datorn kommer att stängas av om 3600 sekunder (en timme). Vill du att datorn ska göra en omstart efter en tid skriver du shutdown /r /t 3600.

Stäng av eller gör en omstart med hjälp av ett batchscript

För att göra det ännu lättare har jag samlat ihop de vanligaste avstägning/omstarts-valen i ett batchscript. Vilket innebär att du behöver bara starta scriptet och göra ett val. Kom ihåg att du måste köra scriptet som administratör.

Stäng av datorn med ett bat-script

Ladda ner batchscript

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *