Kategorier
Allmänt

Säkra upp din dator och dina viktiga filer

Det är skrämmande att det är så få som säkrar upp sin dator. Det pratas om antivirusskydd men inte mer än så.

Antivirusskydden skyddar väldigt lite med tanke på vad mer som kan hända med datorn och som gör att alla viktiga dokument och bilder går förlorade. Jag är inte så rädd för virus och är ofta lätt skeptisk till mejl och andra meddelande som skulle kunna vara en fara. Däremot är jag mer rädd för att min hårddisk ska krascha. Självklart har jag en backup och känner mig hyfsad säker ifall något oväntat skulle ske.

För inte så länge sen så cirkulerade det mycket mejl som innehöll CryptoLocker-viruset där alla bilder och dokument blev krypterade. Dessa mejl cirkulerar fortfarande och det lär dröja tills det försvinner, om de någonsin kommer att göra det. Det hela handlade om att man fick ett mejl som påstås vara från (exempelvis) Postnord och att det fanns ett paket att hämta ut. Klickade man på länken krypterades alla filerna.

Men det behöver inte vara virus som orsakar att filer går förlorade. Windows-uppdateringen October 2018 Update som släpptes i början av november gjorde att många blev av med sina filer som låg i Dokument och Bilder. 

Här kommer ett par tips på hur du enkelt kan säkra upp din dator:

Aktivera Systemåterställning

Sedan Windows Vista finns det ett jättebra verktyg som har räddat både min dator och när jag arbetat med kunders datorer som har fått allvarliga fel.

Aktiverar du Systemåterställning så skapar Windows automatiskt återställningspunkter på viktiga systemfiler och Windows-registret. Du kan också skapa en återställningspunkt manuellt.

Du kan också komma åt Systemåterställning utan att starta Windows, ifall Windows vägrar att starta.

Så här aktiverar du Systemåterställning i Windows

  1. Högerklicka på Startmenyn och välj System
  2. Under Relaterade inställningar väljer du Systeminformation
  3. Klicka på Systemskydd

Här kan du nu se om Systemåterställning är aktivt.

Om det står att ”Skydd” är av på lokal disk kan du fortsätta enligt nedan.

  1. Klicka på Konfigurera
  2. Klicka på Aktivera Systemskydd. Du kan också reglera hur mycket utrymme som Systemåterställning får ta av din C disk.

För att enklare kunna hitta Systemåterställning kan du söka efter ”Återställning” i Startmenyn.

Öppna Systemåterställning när Windows vägrar starta

Det händer att Windows slutar att starta och i det fallet kan (förhoppningsvis) en Systemåterställning vara en enkel lösning för att få igång det igen. Det räcker med att en Windows-uppdatering blir fel och du kommer inte in i datorn igen.

  1. Starta datorn
  2. När du ser att Windows håller på att laddas (Windows-loggan och en cirkel som snurrar) då håller du in På/Av-knappen på datorn tills datorn slocknar igen
  3. Starta datorn igen. Har du gjort rätt så bör det nu stå ”Förbereder automatisk reparation”
  4. Välj Avancerade alternativ
  5. Välj Felsök
  6. Välj Avancerade alternativ
  7. Välj Systemåterställning

Nu kommer du till samma guide som när man kör Systemåterställning inne i Windows. Följ guiden och hoppas på det bästa!

Ta backup på dina filer

Vissa väljer att ta backup på hela sin dator så man kan återställa datorn precis som den var innan den kraschade. Jag brukar inte använda mig utav detta eftersom det är så pass enkelt att installera och komma igång med Windows 10. Det viktigaste är mina filer.

Jag har en NAS (DiskStation DS218+) där jag skickar över min backup och synkroniserar alla mina dokument och bilder. NASen har dubbla hårddiskar som speglar sig, skulle en hårddisk gå sönder så har jag en till godo tills jag ersätter den trasiga disken. Dokument som jag är extra rädd om synkroniserar jag till OneDrive (också).

Men när det gäller en backuplösning som synkroniserar filerna så får man tänka på att det kan bli fel även här vid en CryptoLocker-attack. Krypteras filerna på datorn så synkas de krypterade filerna till OneDrive också. Därför har jag gjort ett par regler på min NAS så den inte ska ta emot sådana ändringar.

Min backuplösning passar kanske inte alla. Oftast vill man ju inte betala något och allt ska fungerar lika fint ändå.

Gratis och funktionalitet brukar inte gå ihop. Räkna därför med att lägga lite pengar åtminstone. Jag brukar rekommendera att köpa en extern hårddisk, det är det minsta alternativet. Kom ihåg att det ska vara en hårddisk och inte ett USB-minne. Ett USB-minne är inget man lagrar viktiga filer på, åtminstone inte en backup.

En extern hårddisk kostar inte så mycket och det är enkelt att komma igång. Därefter kan du antingen köra Filhistorik som finns inbyggt i Windows 10 eller gratisprogrammvaran Cobian Backup.

Filhistorik hittar du i Windows 10 på denna länk eller under Startmenyn -> Inställningar -> Uppdatering och Säkerhet -> Säkerhetskopiering.

Har du en backup-lösning hemma? Kommentera gärna!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *