Kategorier
Allmänt

Så kommer du ihåg svåra lösenord

Den största anledningen till att folk får sina konton e-post och Facebook kapade är för att många använder sig av alldeles för enkla lösenord. Ett par vanliga lösenord som du bör undvika är bl.a.

  • 1234
  • Abc1234
  • Password
  • P@ssword
  • Qwerty
  • Lars1970 (ditt namn+födelseår)

Har du något av dessa lösenord eller något liknande så bör du byta ut det snarast. 

Det är idag enkelt att få tag på programvaror som testar lösenordskombinationer tills programvaran har lyckats knäcka ett konto. Det är med andra ord ingen människa som sitter och provar sig fram, utan det är en dator som provar ett flertal kombinationer på ett par sekunder. Det tar alltså inte många sekunder tills någon obehörig kan ha kommit åt ditt konto, så länge du inte har en bra kombination av bokstäver och siffror.

Ett lösenord som exempelvis JherS93sbbg är svårare att knäcka och det behöver faktiskt inte vara så svårt att komma ihåg.

Om vi fortsätter med exemplet ovan så kom jag på detta lösenord med hjälp av en enkel fras. Jag började med att hitta på en fras som är enkel att komma ihåg och tog bort alla bokstäver utom den första bokstaven i varje ord: Jag har en rostig Saab 9-3 som börjar bli gammal som blir JherS93sbbg.

Alltså så här:
Jag har en rostig Saab 93 som börjar bli gammal = JherS93sbbg

Istället för att komma ihåg bokstäverna i lösenordet så räcker det med att komma ihåg frasen.

Varför inte göra en överblick av dina lösenord och ta nytta av detta lösenordstips?

Länktips:

Har dina lösenord läckt ut på Internet? Ta reda på det här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *