Kategorier
Allmänt

Så flyttar du din mejl från Tele2

Den 1 februari 2021 kommer Tele2 webbmail att stängas ner. Det här kommer att innebära problem för många. Mejl ska sparas undan och konton ska uppdateras med den nya e-postadressen. Vilket inte är det enklaste för den vanlige datoranvändaren. 

Det lär nog inte dröja förrän Telia och andra bredbandsleverantörer också stänger ner sina eposttjänster. Så oavsett vilken bredbandsleverantörer som du har din e-post hos så kan detta blogginlägg säkert vara till hjälp för dig.

Jag vill börja med att säga att jag har aldrig förstått fördelen med att ha sin e-post hos sin bredbandsleverantör. Den enda anledningen är för att få sin e-post färdig och sen kan Tele2 låsa sina kunder till deras bredband och telefonitjänster. Byter du bredband till en annan leverantör försvinner din mejl. 

Tele2 har gjort ett samarbete med Miss Hosting där Tele2 kunder får gratis e-post vid flytt av e-post till Miss Hosting. Därefter kostar det 29:-/ i månaden. Detta gör det enkelt för Tele2-kunder att gå över till en ny plattform eftersom Miss Hosting hjälper kunden med allt för att komma igång. Däremot så är alla inte så pigga på att betala för sin e-post eftersom det finns så många gratisvarianter (exempelvis Outlook och Gmail). 

Mitt råd är att skapa ett Outlook eller Gmail-konto, de lär inte stänga ner sina tjänster. Dessutom är det gratis. 

Om du är en flitig användare av din e-post så kan det vara ett evighetsjobb att se till att alla konton uppdateras med den nya adressen. Tele2 har sagt att man ska kunna få vidarebefordra sin mejl ett tag till sin nya adress innan den gamla e-postadress försvinner helt. Prata med Tele2 och säg att du vill vidarebefordra all din kommande e-post till din nya adress. 

Så sparar du ner din e-post till en ny e-postadress

Det här momentet kan vara det klurigaste. Kortfattat så behöver du lägga in både din Tele2-adress och den nya e-postadressen i en e-postklient som exempelvis Microsoft Outlook, Thungerbird eller eM Client. Om du har kvar Microsoft Essentials Live Mail kan du använda den också, men eftersom den inte finns längre att få tag på så kan jag inte visa hur det fungerar där. Men det påminner mycket om det som jag ska visa här.

Jag kommer att visa hur det fungerar i eM Client eftersom det är en gratis e-postklient som alla kan använda.

Du behöver:

Det finns en export och import i e-postklienterna men för att göra det något enklare kommer jag att använda mig utav ”dra och släpp”. 

Konfigurera e-postinställningarna

När du har laddat ner eM Client och startat programvaran kommer du få konfigurera ditt Tele2-konto.

 1. Välj E-post och sedan Annat, bekräfta med Nästa
 2. Skriv din e-postadress
 3. Välj IMAP
  Inkommande server: mail.tele2.se
  Användarnamn: Din e-postadress hos Tele2
  Lösenord: Lösenordet till din e-post hos Tele2
 4. Utgående server: mail.tele2.se
  Användarnamn: Din e-postadress hos Tele2
  Lösenord: Lösenordet till din e-post hos Tele2

Konfigurera nu ditt Outlook eller Gmail (eller vad du nu väljer ha din nya e-postadress).

 1. Klicka på Meny som finns högst upp till vänster i eM Client
 2. Välj Konton
 3. Klicka på Lägg till konto
 4. Klicka på E-post och sedan på din e-postleverantör och följ guiden

Lägg till konto i eM Client

Flytta över mejl till ditt nya e-postkonto

När båda e-postadresserna finns inlagda kan du börja att dra din e-post från din gamla inkorg in till den nya. Tänk på att mejlen kommer att flyttas vilket innebär att de kommer att försvinna från ditt Tele2-konto. Genom att hålla inne CTRL-tangenten samtidigt som du drar och släpper så kommer mejlen att kopieras över istället. 

Känner du dig osäker kan du först prova med att dra över ett mejl. När du känner dig redo kan du försöka flytta flera samtidigt. För att göra det klickar du på det översta mejlet och sedan håller inne SHIFT-tangenten och trycker samtidigt på END-tangenten. Då kommer alla dina mejl att markeras som du nu kan dra över till den nya inkorgen. Glöm inte att hålla inne CTRL samtidigt som du drar så att de kopieras. Har du mejlen sorterade i mappar kan du också dra in hela mappen. Tänk på att det går däremot inte att dra systemmapparna, alltså Inkorg, Skickat osv. 

Om du har flera tusen mejl kan det vara en god idé att ta ett par hundra i taget. Då markerar du först det översta mejlet och sedan håller inne SHIFT-tangenten samtidigt som du trycker PIL-tangent neråt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *