Kategorier
Google

Så bra är Youtube Kids

Att låta sina småbarn använda sig utav surfplatta och/eller telefon är inte ovanligt. Jag tycker att det är okej så länge man har det under uppsikt och inte glömmer bort att småbarn behöver också leka fysiskt.

Det finns gott om appar som är anpassade för de minsta. Youtube Kids från Google är en av dessa appar, som faktiskt är hyfsat okej.

Syftet med Youtube Kids är att den endast visar videoklipp anpassat för ditt barns ålder (4+ år). Första gången du startar appen ska du nämligen ange ditt barns ålder. Är det flera barn som ska använda samma enhet får du ange deras ålder också med en egen ”profil”.

Appen finns både för Android och IOS och en webbversion för datorer youtubekids.com.

YouTube Kids är enklare att använda jämfört med vanliga YouTube och har begränsat till de funktionerna för att kunna se videoklipp och inget annat. Appen har delat upp appen i kategorierna Rekommenderat, Program, Musik, Utforska och Lärande. Appen är helt annonsfri vilket innebär att det inte dyker upp några annonser mellan videoklippen.

Youtube Kids förstasida

Första gången får barnet förslag på svenska videoklipp. Märkligt nog så kommer strax videoklipp på andra språk såsom engelska och ryska. Varför ska svenska småbarn se på ryska barnprogram, kan man fråga sig? Där har ni den största nackdelen med YouTube Kids! Tack och lov kan du blockera Youtube kanaler som du enkelt kan göra genom att öppna videoklippet och trycka på de tre punkterna. Välj Blockera och sedan Blockera hela kanalen.

Vill du själv välja vilka videoklipp och kanaler som ska visas gör du detta under Inställningar -> Välj profil -> Redigera inställningar -> Godkänn innehållet själv.

Godkänn innehållet själv

Denna inställning finns bara via appen och inte webbversionen.

Det finns en sökfunktion och denna kan du stänga av under Inställningar

Inställningar är bara till för de vuxna och begränsas med hjälp av man besvara en fråga (kan ändras till att ange en personlig kod istället).

Under Inställningar kan du lägga till flera barn, inaktivera casting, rensa historik och ta bort de blockerade videoklippen. Du kan också sätta timer på hur länge barnet ska få använda appen.

 Ange skärmtid för med Youtube kids

En liten detalj som jag också stör mig på är introt när man startar appen. Ett lekfullt men för långt intro kommer varje gång som appen startas. Det hade räckt med att YouTube Kids loggan hade dykt upp. 

Appen finns för smartphones, surfplattor, Smart-tv och iPad/iPhone. 

YouTube Kids för Android-TV (smart-tv) släpptes för ca en månad sedan och här har de minsann tagit bort det dryga introt. Kanske byter de ut introt för de andra enheterna vid nästa uppdatering?

Funktioner som jag saknar i YouTube Kids

  • Begränsa land/språk
  • Touch-lås (Finns separat app för detta, ej från Google)
  • Höj åldersgränsen från 4-8 år till 4-12 år 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *