För ett par år sedan fick jag möjligheten att testa Google WiFi 1 gen (tre pack) med deras mesh-teknik. Nu har jag fått en ny möjlighet att testa Google WiFi 2 gen som router. Dessutom så har det ändrats och lagts till en del nya trevliga funktioner sen sist som jag också har testat.
Till skillnad från när Google WiFi släpptes 2016 så installeras och hanteras Google WiFi numera i Google Home appen istället för Google WiFi appen som las ner i början av 2021. Detta för att kunna hantera alla Google enheter på ett och samma ställe.
Utseende
Google har tänkt att denna router ska du inte skämmas över att ha framme. Den en stilren och snygg, och inte så stor. Runt routern lyser den med olika färger beroende på vilken status routern har. Detta ljussken går att reglera eller stänga av via appen.
Den har dock bara två nätverksportar, en för Internet och en för andra enheter. Så om du har fler än en trådad enhet behöver du köpa till en switch, vilket gör det förvisso mindre snyggt.
Busenkel installation
Installationen är fortfarande lika enkel som när första generationen av Google WiFi släpptes. Om du har installerat en Google ChromeCast så kommer du lika enkelt kunna installera och hantera din Google WiFi. Du laddar ner Google Home-appen och lägger till en ny enhet. Appen kommer att hitta din Google WiFi-router och hjälper dig genom processen på ett mycket enkel och pedagogiskt sätt (så länge du har kopplat in den rätt förstås, vilket är svårt att misslyckas med).
Du kan alltså inte hantera din Google WiFi via en dator, du måste ha en smartphone eller surfplatta för att installera och hantera Google WiFi (Android eller IOS). Allt synkas till ditt Google-konto så om du skaffar en ny telefon eller surfplatta följer alla inställningarna med när du laddar in Google Home-appen igen.
Begränsa barnens enheter i Google Home och andra funktioner
Den bästa funktionen är möjligheten att begränsa familjemedlemmarnas enheter. Du kan välja enstaka enheter eller skapa en grupp med flera enheter där du kan begränsa vad de får göra och inom vilka tider de får använda Internet på deras enheter. Du behöver inte lägga till några extra konton, bara klicka i enheterna som appen hittar själv åt dig. Smidigt och enkelt!
Andra funktioner som finns är att du kan skapa gästnätverk och göra bredbandstester. Med hjälp av ett gästnätverk så separerar du dina gäster från dina övriga enheter. På gästnätverket kan du också begränsa hastigheten.
Räckvidd och hastighet
Jag och min familj bor i en enplans marklägenhet på ca 80 m². Jag har provat att sätta Google WiFi längst in i ett hörn och jämfört signalstyrka och hastighet överallt i lägenheten. Den täcker hela lägenheten men blir något sämre längst bort men däremot med en acceptabel hastighet. Skulle den däremot inte täcka alla ytor tillräckligt så är fördelen att man kan köpa ännu en Google WiFi och para ihop dem till ett Mesh-nätverk. Enkelt och smidigt i Google Home appen.
Vi har fiber 100/100 och kommer upp i ca 80 MB/sek vid bästa täckning.
Hantering av WiFi i Google Home-appen
Jag kan till viss del sakna Google WiFi-appen för den kändes mer i ordning. I Google Home kan du exempelvis komma till inställningar på tre sätt. Detta gör det lite förvirrat i början men bara du kommer på vilken väg till inställningar som passar dig bäst så blir det enkelt till slut.
Du får en bra överblick på dina enheter som är uppkopplade och kan göra bredbandstester direkt i appen istället för att använda Bredbandskollen.se.
Min bedömning
Denna router är avsedd endast för hemmabruk för mindre hus och för den som vill ha det mycket enkelt. Tänk på att den har bara en nätverksport för övrig trådad utrustning.
Google WiFi som router känns för enkel och dyr. Den finns andra billigare routrar som levererar lika snabbt trådlöst, dock inte lika snygg och enkel. Däremot så kan jag rekommendera Google WiFi (3 pack) för deras mesh-system. Har du problem med täckning i ditt hus så är Google WiFi ett utmärkt val. (Dock återigen inte för företag).
Läs gärna också: Recension: Google WiFi – Bra eller dåligt? där jag testar hur bra Google WiFi fungera som mesh-nätverk.