Kategorier
Google Recensioner

Recension: Google WiFi – Bra eller dåligt?

Det blir allt vanligare att man börjar tala om Wi-Fi i sitt hem. En router räcker ibland inte till överallt och hur man ska åtgärda detta är inte alltid så enkelt för en vanlig användare. Man kan använda sig utav diverse repeatrar eller dra nätverkskablar genom huset. Repeatrar fungerar sällan tillräckligt bra eftersom det brukar dra ner på hastigheten och att dra kablar i huset vill man kanske helst undvika. 

Det har funnits ett bra tag, accesspunkter som använder ”mesh”, en teknik där flera accesspunkter pratar med varandra trådlöst. Nu tar Google in sig i denna värld och har valt döpa sin produkt till något så enkelt som Google WiFi.

Google WiFi säljs i en, två- eller trepack som är överraskande enkla att installera. Allt du behöver är en smartphone med Google WiFi-appen och ett Google-konto. Ladda ner Google WiFi-appen och följ steg- för- steg guiden. I guiden kommer du att få frågan om hur många Google WiFi du har köpt till ditt hem och på så sätt kommer du att få hjälp med att konfigurera alla. Skulle du köpa till flera Google WiFi i framtiden kör du bara guiden igen och anger ”Befintligt nätverk”. 

Accesspunkterna är små och stilrena som gör de lätta att placera ut för att smälta in i hemmet.
Till dem medföljer det strömkablar, en nätverkskabel (som ska kopplas in i ditt befintliga nätverk) och en kortfattad manual.

Google WiFi har stilrent utseende
 

Google WiFi och dess kablar

Accesspunkterna lyser blått eller rött beroende på om de har access till Internet eller inte. Detta ljuse kan du reglera om du vill ha det svagare, skarpare eller till och med stänga av det.

Google WiFi fungerar också som router så din gamla router kan du lägga undan om du inte är i behov av flera nätverksportar då Google WiFi bara har en port till de apparater som kör trådbundet. Dessutom så har alla accesspunkterna en port om du har något som ska köra trådbundet i de andra rummen där du placerar en av accesspunkterna.

När installationen är klar får du möjlighet att testa ditt WiFi; täckningen mellan accesspunkterna, bredbandshastighet och täckning till dina enheter (ex. mobiler, surfplattor och datorer) och på så sätt få en fingervisning om vart accesspunkterna kan placeras för att få ännu bättre täckning. 

Google WiFi - Mesh

Jag kom upp i ca 90 Mbit/sek vid ”Jättebra” täckning och med ”Okej” täckning kom jag fortfarande upp i en acceptabel hastighet.

Tänk på att ha enheter som har stöd för 5 GHz för att kunna komma upp vid högre hastigheter, men självklart har Google WiFi även stöd för 2,4 GHz, vilket alla trådlösa enheter har.

Google WiFi - Internethastighet 

Jag tycker att Google WiFi är utmärkt för hemanvändare som behöver förbättra sin täckning till flera rum eller plan. Behöver du bara utöka lite till så att du nöjer dig med en accesspunkt så rekommenderar jag att istället att köpa en Ubiquiti Unifi AP-AC Lite som också är enkel att installera, både med en smartphone och dator.

Denna modell av Ubiquiti har inte stöd för mesh och det behöver du inte ha om du bara ska ha en accesspunkt. I övrigt är den lika bra som Google WiFi och dessutom billigare. Ubiquiti rekommenderar jag också till mindre företag som vill ha en enkel lösning. Google WiFi är som sagt till för hemanvändare.

Google WiFi säljs också som enpack men den är onödig att köpa så länge du inte ska bygga ut med en befintlig Google WiFi-installation. Se istället till att köpa två eller tre pack om du ska påbörja en ny Google WiFi-installation.

Nackdelar

Det finns såklart några nackdelar med Google WiFi också. 

Google sparar din information 

Alla Googles tjänster sparar information om vad du gör och det gäller förstås Google WiFi också. Som exempelvis personuppgifter (eftersom du måste ha ett Google-konto), vad du tittar på på Youtube, webbsidor som innehåller Google annonser, platsinformation med mera. Mer information vad Google sparar hittar du på Googles webbsida.

Du använder antagligen redan ett par av Googles tjänster såsom Android i din smartphone, Gmail, Chrome osv. Med andra ord så kan du lika gärna köra med Google WiFi också eftersom du redan är övervakad av Google.

Saknar administration från dator

När du ska administrera en router så använder du din dator och surfar in på routerns IP-adress. Men det gör du inte med Google WiFi. Om du surfar in på Google WiFis IP-adress blir du ombedd att ladda ner Google WiFi-appen.

Sätta statisk IP (WAN)

Om du använder dig utav statisk IP-adress från din internetleverantör så kommer du antagligen att köra fast i början. Man klickar sig fram i appen under Nätverk och allmänt -> Avancerade nätverksinställningar -> WAN. Men där kommer du säkerligen köra fast eftersom alla alternativ här är gråmarkerade. Du kan inte ändra någonting. 

Jag körde fast här men efter ett tag så av en ren slump löste jag det genom att dra ut samtliga kablar (även strömmen). Sätta tillbaka endast strömkabeln och låta den starta upp. Nu bör man kunna komma åt WAN inställningarna. När man har gjort ändringarna sparar man (såklart) och drar sedan ut strömmen igen. Sätter sedan tillbaka samtliga kablar och starta upp. Färdigt!

Tog som sagt ett tag tills jag klurade ut att det skulle vara just denna kombination som skulle göras! Något som Google borde kunna förenkla.

Kortfattad sammanfattning

  • Enkel att använda och installera
  • Fungerar också som router
  • Köp bara om du är i behov av två eller flera accesspunkter (köp Ubiquiti istället om du bara behöver en accesspunkt, billigare och lika bra)
  • Rekommenderas endast till hemanvändare
  • Sparar din information (vilket Google antagligen redan gör med dig)

Fördelar och nackdelar med Google WiFi

  • Enkel att konfigurera och hantera
  • Enkla verktyg för att felsöka och förbättra
  • Snygg design
  • Ethernetportar i alla accesspunkter (koppla dator, skrivare etc. med kabel till accesspunkten)

  • Krånglig att sätta statisk IP-adress (WAN)
  • Kan inte byta ”ägare” (Google-konto) utan att köra en reset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *