Kategorier
Allmänt

Nytt utseende på bloggen

Nästa år har IT-bloggen funnits i 10 år, men det är inte därför bloggen har fått ett nytt utseende.

Sedan starten har bloggen körts med Joomla som CMS i botten och en tanke att gå över till WordPress har funnits länge. Men det har inte varit lätt att fatta ett sånt beslut med allt en sån migrering innebär.

Joomla! VS. WordPress

Jag har länge föredragit Joomla då jag tycker det är lättare att hantera och att anpassa hemsidan.

WordPress är däremot en självklarhet för andra och än idag är Joomla okänt för många.

De senaste åren har IT-bloggen stött på problem och återigen problem med att funktioner slutat fungera och ibland hela hemsidan nere. Detta har varit tidskrävande att åtgärda då jag arbetar med bloggen bara på min fritid. Senast fick jag problem med Joomlas egna texteditor som gjorde att jag inte kunde skriva. Så jag fick installera ett nytt från en extern utvecklare istället. (Ja, jag kör senaste Joomla-versionen.)

Andra problem som har dykt upp på sistone är visning av bilder med Lightbox och även kommentarsfunktionen slutade fungera. Dessa tog jag bort helt.

Joomla släpper snart 4.0 som förmodligen kommer vara mer stabil, men jag har inte känt något sug att gå över till den. Så anledningarna är många till att jag började närma mitt beslut att gå över till WordPress. I samband med detta fick jag en faktura för webbhotellet och insåg att det är nog även dags att byta ut det också. Så jag passade på att skapa denna WordPress-sidan på det nya webbhotellet istället för att flytta över hela.

Joomla! artiklar migrerade till WordPress

Här är vi nu! Allt är inte riktigt på plats. Jag har inte så mycket tid över så jag har gjort det enkelt för att komma igång och fixa resten allt efter som.

Alla inlägg och tillhörande bilder har följt med och jag är sjukt imponerande att det gick så pass smidigt, tack vare ett simpelt WordPress-tillägg. Det mesta kom på plats på mindre än två timmar. Nu fokuserar jag på att jaga fram alla URL:er som Google har indexerat och ser till att de skickas över hit. Så förhoppningsvis tappar jag inte allt för många besökare. (Vilket jag mest har/är orolig för).

För den som är intresserad så har jag använt dessa WordPress-tillägg för att få igenom denna migrering:

  • FG Joomla to WordPress
  • Redirection (använd för ompekning av URL:er)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *