Kategorier
Microsoft

När Microsoft investerade 150 miljoner dollar i Apples aktier

Mac-användare och Windows-användare har alltid varit emot varandra, det är sällan man gillar båda. Apple och Microsoft har slagits mot varandra med kostsamma marknadsföringar och gnällt på varandra för att de har stulit det ena och det andra ända sedan starten på 80-talet. Detta har lett till att de hamnat i domstol mot varandra ett par gånger.

Så, varför gick Microsoft med på att investera flera miljoner i Apples aktier?

1997 kom grundaren Steve Jobs tillbaka som VD till Apple. I samma tid gick det väldigt trögt för Apple och det hade gått så långt att det var nära en konkurs.
För att kunna rädda företaget var Steve Jobs tvungen att hitta ett företag som ville investera en stor summa pengar i Apples aktier.

Microsoft har sedan länge utvecklat programvaror för Apples datorer, bland annat Microsoft Office (Office kom faktiskt först ut till Mac). Under 90-talet ingick Microsoft Office när man köpte en ny PC med Windows. Däremot ingick det inte när man köpte en Mac (därav var det större vinstmarginal på Office till Mac än till Windows.)
Eftersom många av Microsofts produkter till Mac OS har varit viktiga för Microsoft så skulle det kunna stå Microsoft dyrt om Apple skulle gå i konkurs.

Även om Apple och Microsoft är stora konkurrenter så behöver de faktiskt varandra och det var detta som både Steve Jobs och Bill Gates insåg.

Här är videoklippet där Steve Jobs berättar om ”The Microsoft Deal”. Eftersom Apple har en del Microsoft-hatare så blev inte alla i publiken så glada över att höra denna nyhet.

Omslaget på tidningen Time från 1997

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *