Kategorier
Microsoft

Microsofts hantering av supportforumet ”Microsoft Community”

Jag räknar med att återkomma med fler inlägg här på it-bloggen.com så snart jag blir varse om nya ”trix och trender” från personer som utnyttjar Microsoft-konton för sin oärliga verksamhet. Denna gång kommer jag däremot skriva om Microsofts egna supportforum Microsoft Community, både för Sverige och UK gällande hur detta forum hanteras av Microsoft-anställda.

Microsoft forum både för Sverige och UK finns mycket intressant läsning. Nästan i klass med IT-Bloggen ?. Antingen vill man förkovra sig eller bara inhämta information om vad som sker gällande problem med Microsoft produkter. Jag kan därför varmt rekommendera ett besök på dessa båda platser.

För den som vill delta aktivt, antingen hjälpa andra eller vara den som vill ha hjälp själv, går det bra genom att skaffa sig en egen användarprofil för inloggning. Har du redan ett Microsoft-konto/Outlook kan du använda dig utav det.

I en tidigare artikel har jag berört hur ”Rutiner från MS som var tänkta att skydda kontohavaren har blivit ett vapen mot densamme”.

Under ett antal månader har frågorna på dessa forum i huvudsak rört att MÅNGA personer har fått sina mejlkonton låsta av Microsoft utan att få besked om varför. Kopplat till detta klagar man på STORA svårigheter att få kontot öppnat igen då det inte finns verktyg att använda och då det inte är möjligt att få personlig kontakt med någon specialist.

Viktigt att känna till:

  • Om kontot inte använts på ett år, blir kontot inaktivt och alla mejl rensas. Kontot kan bara återställas om adress och lösenord är kända.
  • Om kontot inte använts på två år stängs det för gott. Återställning är inte möjlig och adressen kan inte användas som alias eller för att skapa ett nytt konto.
  • Microsoft policy

Budskapet från Microsoft är tydligt:

Det finns ett flertal verktyg tillgängliga för att du skall kunna sköta återställandet på egen hand. Ingen supporttjänst kan kontaktas, per telefon eller e-post, för att hjälpa dig med detta.

Det allra senaste på Microsoft Community gäller att användare får ideliga mejl om återställning av lösenord på sina MS konton utan att förstå varför. Bara idag dök det upp tre frågor på samma tema på Microsoft Community SE som är betydligt mindre än Microsoft Community UK. En snabb koll på den engelska sidan visar på ett antal färska trådar på samma tema varav en (från 12 juni) har haft 1 000 besök och 35 svar. En annan (från 14 maj) med ca 3 500 besök och ett 60 tal svar. Så nog är något i görningen.

Ett par exempel från Microsoft Community SE:

Eva undrar:

Varför får jag återkommande mail om lösenordsåterställning när jag inte begärt lösenordsåterställning? Efter att det första mailet kom, gick jag in och ändrade mitt lösenord för säkerhets skull. Det fortsätter att komma mail om lösenordsåterställning. Varför?

Simon undrar:

Två gånger har jag fått meddelandet om ”kod för att återställa lösenord” av mitt konto något jag INTE har beställt. Byte lösenord första gången jag fick meddelandet men sen fick jag det igen, vad beror detta på?

Kristina undrar:

Jag har fått flera mail idag om att någon försöker återställa lösenordet för mitt konto. Jag har tvåstegsautentisering redan. Vad kan jag göra? Kan ni se vart personen försöker logga in ifrån? Tack

Hur man som användare skall agera i dessa situationer är inte självklart, men forumets rådgivare, i det här fallet Neil och Robert kan ge svar:

Neil: https://answers.microsoft.com/sv-se/outlook_com/forum/all/%c3%a5terkommande-mail-om/b9f0e672-40e4-419b-a24c-ac38f5174092

Robert: https://answers.microsoft.com/sv-se/outlook_com/forum/all/kod-f%c3%b6r-att-%c3%a5terst%c3%a4lla/a788f477-5474-41c0-9fd9-14f5daa75491

Samme Robert svarar: https://answers.microsoft.com/sv-se/outlook_com/forum/all/n%c3%a5gon-f%c3%b6rs%c3%b6ker-%c3%a5terst%c3%a4lla/450a3fe6-1c6c-45fc-b41f-69e34c887606

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *