Kategorier
Microsoft

Microsoft PC Manager – Windows egna CCleaner

Länge har CCleaner varit en självklarhet att använda vid borttagning av skräpfiler. Nu börjar Microsoft så smått att lansera sitt egna verktyg.

När du använder datorn lagrar den massvis med cachefiler och loggfiler för att underlätta systemet. När du uppdaterar Windows eller andra appar lagras det filer som inte alltid tas bort av sig själv. Vid större uppdateringar skapas säkerhetskopior av programmet som tar upp mycket diskutrymme.

Till sist fylls hårddisken och då är det bra med ett program som CCleaner för att rensa bort detta.

Nu får Piriform (utvecklarna av CCleaner) se upp när Microsoft lanserar ett eget verktyg som troligtvis kommer att följa med i nästa stora Windows 11 uppdatering.

När jag först började läsa om Microsoft PC Manager i forum så blev jag fundersam om det verkligen var en äkta kommande Microsoft-app. PC Manager tycker jag låter för simpelt, en sån app som brukar följa med när man laddar ner gratis-appar. Men eftersom en beta-version finns på Microsoft webbplats så är både namnet och appen äkta.

En guidad tur i Microsoft PC Manager

Appen är väldigt simpel och lättöverskådlig. Den påminner lite om CCleaner för smartphones. Enkel överblick med ett par tips om vad som skulle kunna åtgärdas.

Microsoft PC Manager
Det första du ser när PC Manager startas.

På min första rensning tog den bort 1,2 GB. Vore intressant att se hur mycket CCleaner hittade här men det kom jag på i efterhand förstås.

Med hjälp av verktuget ”Deep scan” kan du hitta ännu mer data att ta bort, som exempelvis gamla Windows Update-filer.

Djupscanning med Microsoft PC Manager.
Djupscanning med PC Manager.

Utöver detta så kan du också stänga ner processer och inaktivera automatisk start av appar. Precis som du har kunnat göra i Windows i alla tider men nu även i en app.

Under ”Security” finns Windows Update och diverse skyddsåtgärder för webbläsaren.

Säkerhet i PC Manager.
Security i PC Manager.

Som det är just nu så finns appen inte på svenska. Vilket är förståeligt eftersom det är en beta-version just nu.

Det enda jag saknar är möjlighet till rensning av registret. Detta har funnits länge i CCleaner och har varit till hjälpt datorn att snabba upp sig. Dock så tror jag att denna möjlighet inte kommer till PC Manager då det är svårt att garantera sig att allt fungerar som det ska efter en sådan rensning.

Ladda ner: Microsoft PC Manager – Microsoft.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *