Kategorier
Microsoft

Microsoft och Googles spionerier

Jag stöter ofta på frågor om Microsoft och Googles spionerier. Folk verkar tro att att IT-jättarna både ser och hör allt som görs vid användandet av datorer och mobiltelefoner. 

Så nu tänkte jag sammanfatta hur det faktiskt ligger till så ni förhoppningsvis kan lugnar ner er lite i alla fall. 

Vad innebär det att de samlar in min information?

Innan jag går in på detaljer på vad de samlar in så vill jag först klargöra vad det betyder att de samlar in information från dig. 

De använder inte sina tjänster för att snoka på vad du gör. Det hela har med att göra att förbättra och anpassa sina produkter och tjänster för att passa alla. Den största anledningen är att anpassa annonserna efter ditt datoranvändande. 

Datat samlas inte in för att snoka på vad just DU gör framför din dator. De går inte in och tittar på ditt konto och se vad du har gjort i veckan, det hade ju varit brottsligt. Dessutom så har dessa stora företag inte tid med att snoka runt på det viset. Det skulle sätta hela deras bolag i skiten. Den risken vill de inte ta.

När du skriver ett sms eller pratar i telefon så är det inte innehållet som de sparar utan det är HUR du använder SMS-applikationen.

Det här gäller inte bara sms och och telefonsamtal. Allt de sparar är HUR du använder det och inte vad du gör. Så de vet inte vad ”Ander Andersson från Jönköping” gör om dagarna.

Vad sparar Microsoft och Google och hur undviker jag det?

Kortfattat så kommer du inte ifrån det helt och hållet. Det finns alltid något som någon av dessa bolag kommer samla in från dig. Men du kan förstås göra så att det blir så lite som möjligt.

Google har under många år samlat in data från deras användare. Bara genom att göra en Google-sökning så spar dem inte bara vad du har sökt på utan även vilken webbläsare och vilken typ av enhet du använder. Har du ett Google-konto och är inloggad sparas mer information om dig. Det kan du stänga av under Data och anpassning på ditt Google-konto. 

När det gäller mobiltelefoner med Android är det svårare att undvika allt som Google sparar om dig. Lättast är att gå in på länken som jag beskrev ovan och gå igenom alla inställningar där. Allt du ändrar kommer att gälla även för din mobiltelefon och surfplatta så länge det är på samma Google-konto förstås.

Anledningen till att Google sparar information om dig är för att du lättare ska få relevant information som kan vara intressant för just dig när du söker efter något på Google eller YouTube. Annonser som dyker upp både i sökresultatet och i sociala medier anpassas också för dig.

Som du säkert många gånger har märkt så får du ofta upp annonser på det du nyligen har Googlat på. Detta kan du också stänga av under Annonsinställningar som också finns under Data och anpassning.

Förr var Microsoft inte lika ”duktiga” på att samla in data som Google. Inte förrän när Windows 10 lanserades 2015 började Microsoft att samla in data från sina användare på allvar. Detta gjorde att det blev mycket skriverier om detta och än idag dyker det upp en och annan artikel att de sparar allt man gör framför datorn. 

Det är förvisso sant att de sparar i princip allt du gör eftersom du loggar in på datorn med hjälp av ditt Microsoft-konto. 

När du installerar Windows 10 eller gör en större Windows-uppdatering så får du ett gäng frågor på vad Microsoft ska få samla in från dig. Så redan här kan du enkelt anpassa hur du vill ha det. Om du väljer att logga in med ett lokalt konto istället kommer du förbi mycket av det som Microsoft samlar in.

Vill du kontrollera och ändra de inställningarna som dök upp under installationen så kan du göra detta i Windows genom att klicka Startmenyn -> Inställningar -> Sekretess. Här kan du också specificera dig vad Microsofts appar ska ha för behörigheter. Är du en som tror att Microsoft både spanar in och lyssnar på dig kan du inaktivera behörigheten till kameran och mikrofon. (Du kan däremot vara lugn, de spionerar inte på dig med varken din kamera eller mikrofon.)

Sekretessinställningar i Windows 10

Mer detaljer om vad Microsoft har samlat in från dig kan du läsa på ditt Microsoft-konto under fliken Sekretess där du också kan rensa det som de hittills har samlats in från dig. 

Hur ändrar jag till ett lokalt konto i Windows 10?

Ett lokalt konto är ett konto som gäller specifikt bara ”denna datorn”. Precis ett sånt konto som du hade på din dator med Windows 7 eller XP. 

Det innebär att du kommer inte att vara inlogga automatiskt på OneDrive, Microsoft Edge, Store och de andra Microsoft-apparna. Inga inställningar kommer inte heller att synkronisera. Det du gör och ändrar gäller bara denna datorn och ingen annan. Vill du använda dessa appar måste du logga in på dem manuellt i stället.

För att ändra till ett lokalt konto gör du på följande sätt:

  1. Klicka på Startmenyn -> Inställningar -> Konton
  2. Välj ”Logga in med ett lokalt konto i stället”
  3. Följ guiden

Tips! Om du inte vill använda dig utav ett lösenord kan du lämna lösenordsfältet blankt. 

Mina egna ord om deras spionerier

I mellan åt tänker jag förstås på det men jag har faktiskt inte gjort något som förhindrar att de sparar min information. Jag använder både Microsoft och Googles tjänster dagligen. Jag loggar in på min dator med mitt Microsoft-konto för jag tycker att det är smidigt med att allt synkroniseras. 

Vill dem veta vad jag söker på och vad jag brukar oroa mig för så varsågoda. Som jag nämnde i början av detta inlägget så är de inte ute efter vad jag har sökt på, bara hur någon gjorde sökningen och om användaren/användarna fick någon relevant information tillbaka. Läste dem några artiklar eller fortsatte dem Googla med en ny fras med ett bättre resultat? 

Skulle jag välja att stänga av vissa sekretessinställningar så kommer dem åt dem i alla fall. Är jag inloggad med ett lokalt konto på datorn så kommer Microsoft att samla in data från Microsoft Edge och Google samlar in från sin söktjänst. Vare sig jag är inloggad eller inte. 

Dessutom så kommer jag få upp annonser som jag absolut inte är intresserad av och jag ser faktiskt hellre på annonser som är anpassade efter mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *