Kategorier
Microsoft

Microsoft, Google eller Apple?

Antingen föredrar man Microsoft, Google eller Apples produkter och tjänster. Eller som jag, lite blandat beroende på om det gäller smartphones eller datorer.

Det har alltid varit ett ”bråk” mellan Microsoft och Apple men under de senaste åren har Google dragit sig in i matchen. 

Microsoft är bäst på operativsystem till datorer, Googles styrka är operativsystem till smartphones och Apple håller sig till både datorer och smartphones. Microsoft lyckades inget vidare när det gäller smartphones medans Apple är störst på smartphones och deras datorer blir allt mer populära. Google har sin Chrome Book men jag tycker att den inte riktigt är samma typ av laptop som en vanlig laptop, allt är molnbaserat med en Chrome Book.

Det som dessa IT-jättar slåss mest om är deras tjänster. Microsoft har Bing som sökmotor, Google har sin Google Sök och Apple har inget men använder sig utav Googles sökmotor som standard (vilket man kan förstå att de har valt). Sen har de sina ”Office”- programvaror, Microsoft har Office, Google har Drive och Apple har iWork. Både Drive och iWork fungerar helt okej men i slutändan så vill man tillbaka till Microsoft Office om man har använt det förut.

Molntjänster

Alla tre IT-jättar har varsin molntjänst som de slåss om med oss användare. Microsofts fördel är att de får användare genom Office 365 där det ingår 1 TB molnlagring. Apple har sin fördel med iPhone och iPad där användarna vill ha backup på sina foton med tillgänglighet på alla Apple-enheter. Google Drive har jag tidigare använt för att synka bilder mellan smartphone och surfplatta men numera använder jag OneDrive på alla enheter. Jag föredrar OneDrive först och främst för att 1. jag har 30 GB gratis lagring där och 2. för det andra så är OneDrive färdiginstallerat på datorn sedan datorn installerades med Windows 10.

E-post

Jag har kvar min gamla Hotmailadress och det har hänt att någon har reagerat med; ”har du kvar den, det är ju Gmail som gäller nu!” Att en mejladress kan bli omodern tycker jag är skitsnack.

Något som jag tycker att Microsoft har brist på när det gäller e-post är själva klienterna, både webbklienten (Outlook.com) och Outlook-appen för smartphones. Outlook.com är tung och seg, appen i telefonen är också seg och jag brukar ha problem med att zooma inne i mejlen. E-post appen som ingår i Windows 10 tänker jag inte gå djupare in på eftersom den är dålig på alla vis. Hur tänkte Microsoft där? Däremot, Outlook som ingår i Office, har aldrig varit något problem för mig och Outlook är ett måste för mig i datorn.

Jag har en Gmail-adress som jag sällan använder men de gångerna jag varit inne i deras webbklient så har den inte känts så tung, däremot lite rörig, det tog ett tag tills jag förstod att ”Etiketter” handlade om mappar. Men det är ju förstås en vanesak, jag har haft min Hotmail-adress sedan jag var 12 år. (Ja, jag har faktiskt samma adress kvar men har på senare år skapat ett alias med en mer ”mogen” adress eftersom min gamla Hotmail-adress låter rätt barnslig.)

Smartphones

Jag har alltid försökt hålla mig inom Microsofts produkter. För ett par år sedan i samband med att Microsoft började marknadsföra Windows 10 införskaffade jag mig en Windows Phone också. Det pratades mycket att man skulle kunna samspela mycket mellan sin Windows Phonelur och dator tillsammans med Windows 10, men det blev ju inte mycket med det. Det dåliga utbudet av appar till Windows Phone kände jag till men att de apparna som fanns skulle vara så dåliga- det visste jag inte. BankID fungerade bara ibland och min Google Kalender slutade synka hela tiden. Det fanns ingen bra Facebook app då (men det verkar har förbättrats på sistone.) Den app för Facebook som fanns förut hade Microsofts själva programmerat och den var knappt användbar så jag fick surfa via webbläsaren. Samma sak var det med Youtube och andra Google- appar. De fanns inte heller officiellt från Google. Microsoft gjorde en egen Youtube- app som Google blockerade eftersom Google tyckte att den bröt mot deras villkor. Numera fortsätter jag med en Androidlur istället där både Google och Microsofts appar fungerar bra.

Jag har egentligen inget emot iPhone, när jag har testat dem så tycker jag att de fungerar bra och är lätta att hantera (något lättare än Android till och med), men eftersom jag inte har några Appletjänster så har jag ingen nytta av en iPhone.

Som ni märker så kör jag blandat mellan Microsoft och Google men Microsoft är min favorit (även fast de har gjort sina floppar genom åren.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *