Kategorier
Microsoft

Microsoft Defender varnar för CCleaner – Här är anledningen

CCleaner är ett av de mest populära verktygen för att rensa bort onödiga filer i Windows. Jag har själv varit en flitig användare av programvaran men på senare år har jag varit nöjd med Windows inbyggda Diskrensning. 

Nu i dagarna har det rapporterats flera fall där Microsoft Defender varnar vid installation av CCleaner. 

Om du har laddat ner CCleaner från deras officiella sida ccleaner.com och Defender varnar dig för att installera det kan du däremot vara ganska lugn. Men den varnar av en anledning såklart. 

Microsoft Defender kallar ”hotet” för PUA:Win32/CCleaner. Beteckningen ”PUA” står för ”Potentially Unwanted Application” vilket på svenska betyder ”Potentiellt oönskad applikation”. 

Det är inte CCleaner som är den oönskade programvaran. När du installerar gratisversionen kan du däremot få förslag på andra programvaror att installera. Programvarorna som förslås är inte av samma tillverkare som CCleaner (Piriform) vilket leder till att Microsoft Defender tolkar detta som ”oönskad programvara” eftersom Microsoft inte kan garantera vad det är för programvaror som CCleaner försöker locka dig med. 

Förslag på programvaror i CCleaner

Om du har tänkt installera CCleaner och Defender varnar dig kan du alltså vara hyffsat lugn. Kontrollera bara vilka programvaror som de försöker locka dig med och tacka hellre NEJ till dessa. Ofta när det är gratisprogramvaror så brukar det innehålla förslag på andra programvaror. Så att ta en extra koll på vad som installeras är inget fel att göra vid andra installationer också!

Hittills har det rapporterats om att man har fått förslag på att installera:

  • Google Chrome
  • Google Toolbar
  • Avast Free Antivirus
  • AVG Antivirus Free

Som ni ser så är det välkända programvaror men det kan förstås vara andra programvaror som dyker upp som kan vara mindre kända.

Så här skriver Microsoft på deras hemsida:

”Certain installers for free and 14-day trial versions of CCleaner come with bundled applications, including applications that are not required by CCleaner or produced by the same publisher Piriform. While the bundled applications themselves are legitimate, bundling of software, especially products from other providers, can result in unexpected software activity that can negatively impact user experiences. To protect Windows users, Microsoft Defender Antivirus detects CCleaner installers that exhibit this behavior as potentially unwanted applications (PUA).”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *