Kategorier
Microsoft

”Kan inte uppdatera till senaste versionen av Windows 10”

Jag läser ofta om användare som är frustrerade över att inte kunna uppdatera sina datorer till den senaste versionen. 

Det finns de som gärna avvaktar så länge som möjligt med uppdateringar och sen finns det dem som gärna tar emot snabbast som möjligt, gärna innan det officiellt har släppts. Det finns både fördelar och nackdelar i bägge fallen.

Är du den som avvaktar så avvakta inte för länge. Till dig som gärna vill ha det senaste ”nu” så finns det ett par saker att tänka på.

Det är inte säkert att din dator har drivrutiner och programvara som har stöd för det senaste. Gör du uppdateringen så fort den har släppts kan det hända att en komponent eller programvara slutar att fungera. I vissa fall hjälper det att ominstallera programvaran eller hämta hem den senaste drivrunts-uppdateringen från tillverkarens hemsida. 

Microsoft jobbar på att försöka förhindra att en Windows-uppdatering ska installeras på datorer som har inkompatibla komponenter eller programvaror. Om Microsoft försöker förhindra din dator att göra en uppdatering kan du få upp detta meddelande:

Du behöver göra följande - Windows 10

Du blir meddelad om att du inte behöver göra något, men samtidigt vill du kanske veta varför det inte går. Meddelandet dyker ju upp av någon anledning. 

Min gissning på varför du få upp detta meddelande är det som jag nämnde tidigare i detta inlägg. Att problemet är drivrutiner och/eller programvaror är inkompatibla för denna uppdatering just nu. 

Avinstallera antivirusskyddet 

Om du har många programvaror installerade blir det svårt att avinstallera alla dessa med hopp om att uppdateringen sen ska gå igenom. En bra början är att avinstallera antivirusskyddet. Detta gäller förstås inte om du kör Microsofts inbyggda skydd.

Det behöver inte betyda att antivirusskyddet saknas stöd för denna uppdatering. Antivirusskydden övervakar förändringar både bland Windows-filerna och registret. Därför kan det hända att uppdateringen inte går igenom.

Kontrollera drivrutinerna

Windows hjälper dig att hålla drivrutinerna uppdaterade med hjälp av Windows-update. Däremot är det inte fel att kontrollera detta själv på datortillverkarens hemsida om det finns någon uppdatering där. De flesta datortillverkare har en hyffsat enkel sida där du antingen knappar in datormodellen eller laddar ner ett verktyg som skannar av din dator för att se om din dator har det senaste. I de flesta datorer brukar det följda med en förinstallerad app som kan kolla upp uppdateringarna åt dig. Klicka in dig på startmenyn och sök efter datortillverkarens namn (Exempelvis HP, Lenovo, Acer etc.) och se vad som finns förinstallerat. 

Ladda ner senaste Windows-versionen manuellt

Innan du försöker tvinga datorn till att installera den senaste så kan det vara en god idé att tänka på om det verkligen är så viktigt att få hem den senaste versionen av Windows just nu. Din dator blir hindrad av uppdateringen av någon anledning så i bästa fall kan det vara en god idé att avvakta tills uppdateringen går igenom automatiskt.

Vill du göra ett försök att tvinga datorn få igenom uppdateringen så ta först backup på allt viktigt som du har i datorn.

Det finns två sätt som du kan göra för att få ner senaste uppdateringen manuellt. Antingen laddar du ner enbart den senaste uppdateringen via Microsofts hemsida eller laddar du ner hela Windows 10 på nytt och kör uppdateringen via den.

Om du väljer det första alternativet genom att bara ladda ner senaste uppdateringen så kommer du troligtvis att få upp samma felmeddelande som förut, men du kan ju förstås alltid prova. Klicka in dig på denna sida och välj ”Uppdatera nu”.

Ska du använda dig utav det sista alternativet så tänk på att datorn kan sluta att fungera korrekt så ta backup på allt viktigt du har. Skulle datorn sluta att fungera och inte vill återställa sig till det rätta igen så får man installera om Windows 10 på nytt vilket innebär att hårddisken kommer att rensas. 

Välj ”Ladda ner verktyget nu” som finns på denna sida. Verktyget kommer att hjälpa dig att ladda ner och lägga in den senaste Windows-versionen på ett USB-minne. USB-minnet behöver minst vara 8 GB stort. 

Därefter startar du upp datorn med USB-minnet isatt i datorn. När installationen börjar väljer du ”Uppgradera”. 

Skulle detta inte heller gå så finns det bara två saker att göra. Vänta tills Windows-uppdateringen har officiellt släppts till din dator eller gör en ren och ny installation av Windows 10. Detta kommer att rensa allt som du har på Windows-disken. 

Du gör detta på samma sätt som tidigare men väljer ”Avancerat” istället för ”Uppgradera”. Följ sen guiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *