Kategorier
Microsoft

IT-jättarna i Covid-19- krisen

Om det är något som är fint att läsa om i dessa Corona-tider så är det när både privatpersoner och företag hjälper till i samhället. Det finns de som hjälper till med att handla och företag erbjuder hemkörning av deras varor. Detta fick mig att tänka på vad IT-jättarna har gjort, alltså Facebook, Google och Microsoft. Vad har de gjort för att hjälpa till i denna Corona-kris vi är i?

Både Google och Microsoft har varsin sökmotor där de gör allt för att sökresultatet ska visa äkta information. En sak som de båda har gjort är att om man söker efter ”Corona” eller ”Covid-19” så får du upp information som Google eller Microsoft själva har skapat utifrån vad WHO har gått ut med. På så sätt minskar de riskerna för ryktesspridningar som kan hamna i sökresultatet.

Facebook är också en stor fara för ryktesspridningar. Det krävs inte mycket tid för att ett inlägg ska sprida sig och bli något stort. Därför har Facebook lagt mycket tid just på att stoppa dessa spridningar. Facebook har nämligen lagt till en ny funktion som ska varna dig om du gillar eller delar ett inlägg som har rapporterats att innehålla felaktig information. Tillsammans med varningen kommer du att bli hänvisad till WHO’s hemsida. 

Facebook har också ett ”Informationscenter för Covid-19”. Här finns direktlänkar till WHO och Folkhälsomyndigheten och förslag på Facebook-sidor att följa, både globala och lokala sidor. På datorn hittar du informationscentret under ”Utforska”, i kolumnen till vänster. På mobilen hittar du det under navigeringsknappen Navigera-symbol.

En som har fått sitt inlägg borttaget från Facebook är Braziliens president Jair Bolsonaro som postade ett videoklipp på Facebook där han spred ett påstående att Hydroxiklorokin är ett läkemedel mot Covid-19. Eftersom det ännu inte finns något vetenskapligt bevis på att Hydroxiklorokin faktiskt botar så tog Facebook bort videoklippet. 

Kreativa möjligheter i krisens tider

Google brukar vara kreativa på nätet med deras tjänster. Jag har tidigare skrivit om att i Google Assistenten har de lagt till frasen ”Hjälp mig att tvätta händerna”. Den engelska assistenten kommer i 40 sekunder sjunga en låt som handlar om att tvätta händerna. I den svenska assistenten spelas en melodi i 40 sekunder.

Du som har en smartklocka med Wear OS by Google ska ha fått en app som påminner dig var tredje timme om att tvätta händerna. Tryck på notisen och den kommer hjälpa dig att hålla koll på de 40 sekunderna som det rekommenderas att tvätta sig i.

Timer för handvätt

I Googles sökmotor har de också varit kreativa där de har uppdaterat sin Google Doodle (Google-loggan som brukar bytas ut vid  viktiga födelsedagar etc). I dessa tider när man rekommenderas att hålla sig hemma har Google tagit fram spel som kommer upp när du trycker på Google-loggan.

Spel i Google Doddles

Google Doodle-spel

I slutet på maj lanserade Google ett experiment med AR där du kan med hjälp av din mobiltelefon få hjälp med att hålla koll på avståndet mellan dig och dina medmänniskor. Med hjälp av mobilens kamera och AR ser du en linje som visar avståndet på två meter mellan dig och runt om kring dig. 

Din mobiltelefon måste vara Android och använda Chrome som webbläsare och ha stöd för AR. 

Prova ”Sodar” via denna länk: https://sodar.withgoogle.com/

Google Sodar - Hjälp med att hålla avstånd

Facebook har också varit kreativa genom att ha lagt till en ny reaktions-symbol som de har valt att kalla för ”omtanke” eller ”care” på engelska. Vi är vana att ha gilla, skratta och älska men nu kan du alltså ge dina vänner en ”omtanke” till deras inlägg.

Ge din vän en omtänke på Facebook

Kartor med statistik över Coronafall

Både Bing Maps från Microsoft och Facebook har implementerat information om Covid-19. På dessa kartor kan du ta del av statistik antingen från hela världen, enbart Sverige eller från ett specificerat län. Statistiken visar antal smittade och antal dödsfall. I vissa kartor, som i exempelvis Google Maps, kan du se vilka restauranger som har hemkörning. 

Google har också en karta över coronafall, men de har valt att lägga kartan under Google News istället. Du kan också enkelt få informationen genom att googla på Covid-19 i Googles sökmotor. 

Befolkningen i USA kan med hjälp av Google Maps och Apple Maps få upp platser där man kan bli testade för Corona. För att förhindra felaktiga testplatser måste dessa platser skickas in via en portal för att se till att de uppfyller alla kriterier för att få ta emot folk som vill testa sig. 

Microsoft donerar 1 miljon dollar

Företag hjälps också åt genom att donera pengar och Microsoft är förstås en av dem. 

I ett blogginlägg från Microsoft meddelar de att de har donerat 1 miljon dollar (ca 9 800 000 kr) till COVID-19 Response Fund. Fonden ger stöd till bland annat sjukvårdspersonal och till utsatta barn, äldre och familjer så att de får tillgång till mat och vård. Pengarna går också till WHO för hjälp till forskning och för att få fram ett vaccin mot Covid-19.

Andra stora företag som har gått med är Facebook, Google, IBM och Spotify. 

I Microsofts blogginlägg står det också att Microsoft kommer att betala ut fulla löner till alla de anställda som jobbar huvudkontoret, även till de som inte har möjlighet att jobba på grund av pandemin.

Bill & Melinda Gates Foundation skänker bort cornavaccin för 1,3 miljarder kr

Bill (grundaren av Microsoft) och Melina Gates stiftelse är världens största välgörenhetsorganisation som hjälper till inom sjukvården. De har bland annat hjälpt till med bekämpning av aids och nu ska denna stiftelse hjälpa till med att bekämpa Covid-19. De kommer att skänka bort 100 miljoner vaccin som har ett värde av 1,3 miljarder svenska kronor. 

Målet är att skänka bort det till 92 av världens mest sårbara länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *