Kategorier
Microsoft

Hur tar man bort nya Microsoft Edge? (Chromium)

Jag gillar Microsofts nya webbläsare Microsoft Edge. Då menar jag förstås den med Chromium och inte den som släpptes tillsammans med Windows 10 2015. Den var ju till och med sämre än Internet Explorer.

Men det finns förstås de som inte gillar Chromium-versionen heller. Microsoft har gjort det svårt att avinstallera denna webbläsare. Här kommer anledningen och ett tips på hur du kan få bort den.

Enligt Microsoft själva så behövs Microsoft Edge för att Windows 10 ska fungera och därför går den inte att ta bort. Men det finns faktiskt ett sätt som åtminstone fungerar just nu i skrivande stund. När jag har testat så fungerar Windows 10 utan problem. 

Microsoft har också nyligen gått ut med att både Internet Explorer och gamla Edge kommer att sluta att uppdateras nästa år. Detta gör att det kommer finnas stora risker att använda dessa webbläsare. Internet Explorer har stora risker även nu.

Om du allt förmodan vill bli av med Edge så kommer ett tips. Jag rekommenderar dock att du bara tar bort genvägar till Edge och ange din favoritwebbläsare som standardapp.

Så här byter du standard webbläsare

 1. Klicka på Startmenyn -> Inställningar
 2. Appar -> Standardappar
 3. Titta under Webbläsare och välj vilken du vill ha

Standardwebbläsare i Windows 10

Så här tar du bort Microsoft Edge (Chromium) från Windows 10

I skrivande stund så fungerar denna lösningen. Det kommer dock inte förvåna mig om Microsoft kommer att ta bort denna möjlighet.

 1. Öppna Utforskaren
 2. Navigera dig till C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application
  (Du kan kopiera och klistra in den till adressfältet i Utforskaren)
 3. Nu bör du se en mapp med många siffror. Siffrorna är Edge versionsnummer. Klicka på denna mapp
  Microsoft Edge mapp
 4. Fortsätt genom att öppna mappen ”Installer
 5. Klicka på Arkiv upp i vänster hörn i Utforskaren och välj Öppna Windows PowerShell -> Öppna Windows PowerShell som administratör. Bekräfta med Ja
  Öppna PowerShell i vald mapp
 6. Skriv in/klistra in denna kommandorad: .\setup.exe -uninstall -system-level -verbose-logging -force-uninstall och tryck Enter
  (Tips! Du klistrar in i PowerShell genom att högerklicka i PowerShell-fönstret)
  Avinstallera Microsoft Edge
 7. Vänta ett par sekunder så är Edge borta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *