Kategorier
Microsoft

Hur du undviker att dina mejl blir behandlade som skräppost

Något som kan vara frustrerande är när mejlen inte kommer fram till mottagaren. Spamfiltren är väldigt smarta eller till och med för ”smarta” vilket gör att vanlig enkel e-post hamnar i skräpposten eller till och med inte kommer fram.

Brukar du göra nyhetsbrevutskick är dessa tips något du absolut borde ta en titt på. Men det är inte fel för en vanlig e-postanvändare att också ta del utav dessa.

Här kommer jag att ta upp ett par tips på vad du kan tänka på för att förhindra att bli svartlistad och hamna i skräpposten hos dina mottagare.

Spamfiltret kan variera men de flesta har ett poängsystem där det gäller att ha så låga poäng som möjligt. En gräns sätts på när ett mejl ska klassas som ett spam. Poängen får man beroende på hur man har utformat sina mejl och vilka typ av bilagor som skickas med.

Om du hamnar ofta i mottagarens skräppost har du antagligen hög poäng som kanske kan ha orsakats något av de fel som jag kommer nämna i detta inlägg. 

 

Exempel på spampoäng-system

Utformning av text och bilder

Det är viktigt att mejlet innehåller rikligt med text, det ska vara mer text än bilder (om du har några bilder förstås). Du som brukar göra nyhetsbrevutskick där det mest innehåller bilder kommer med störst sannolikhet att hamna i skräpposten hos dina mottagare. Du som är vanlig e-postanvändare har säkert någon gång skickat en bild eller annan typ av bilaga men inte skrivit någon text. Till en början kommer dessa mejl säkerligen att komma fram men skulle du göra detta återkommande gånger kommer din e-postadress att få ökad spampoäng och risken finns att dina mejl hamnar i skräpposten.

När det gäller textens format så ska du undvika använda versaler i längre meningar och använda utropstecken och frågetecken varsamt. 

Skickar du till en företagsadress kan det hända att de använder sig utav ett skarpare skydd än vad vanliga användare har. Där kan det hända att mejlet inte kommer fram huvudtaget, inte ens i skräpposten. Dessa skarpa skydd kan även ha skydd mot vissa ordval exempelvis gratis, kredit, bitcoin eller viagra. Det är inte heller helt omöjligt att mejlet stoppas för att du nämner ordet/siffran ”sex”. Självklart kan man inte alltid har dessa tankar om vilka ord som kommer att klassas som spam, men man kan ha det i åtanke om ett mejl inte kommer fram. 

Bedragare som gör spamutskick brukar försöka kringgå detta ordfilter genom att bygga upp hela mejlet med en bild som innehåller texten. På så sätt känner inte spamfiltret av vilka ord som används. Men å andra sidan så lär mejlet hamna i mottagarnas skräpposten i alla fall eftersom mejlet bara innehåller en bild. 

Val av bilagor

Bilagor är en vanlig anledning till att ett mejl klassas som spam. Det kan bero på vilket filnamn och filtyp som bilagan har. Vad som accepteras är varierande så ha detta i åtanke om ett mejl inte kommer fram.

Vilka format som blockeras av Outlook kan du läsa om här och Gmail hittar du här.

Tips till dig som gör nyhetsbrevutskick

Ovanstående tips gäller också för nyhetsbrev men här kommer ytterligare ett par tips som är avsedd till just Dig som skickar nyhetsbrev.

  • Blanda inte för mycket färger och absolut inte försöka (av någon märklig anledning) gömma text genom att ange samma textfärg som bakgrund.
  • Undvik lägg länkar i bilder (om det är möjligt). Bedragare brukar lägga in farliga länkar i just bilder så därför brukar spamfilter reagera på bilder som innehåller länkar.
  • Ha en annan e-postadress för nyhetsbrevutskick och ha inte en för komplicerad adress.
  • Har du kunskap om HTML så se över kodningen och ta bort onödig kod.
  • Var noga med hur du utformar dina utskick. Om det är många mottagare som markerar ditt mejl som spam finns det risk att du blir svartlistad och inga av dina prenumeranter kommer få ditt utskick. 
  • Använd denna sida för att se om ditt utskick kommer att klassas som spam: https://www.mail-tester.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *