Kategorier
Allmänt

Hur bra är en Wi-Fi repeater/extender?

Att ha Wi-Fi i hela sitt hem är ett stort prio där hemma. Nu när 5G börjar komma så verkar folk tro att hela fibernätverket kommer att läggas ner så småningom. Det verkar nästan vara samma sak när det gäller trådbundet hemma, att WiFi är det som gäller och är bäst och inget annat. 

Men just trådlöst lär aldrig slå kabelnätverket i stabilitet. Jag menar inte att det är fel att köra trådlöst, självklart kör jag mycket av mina grejer på Wi-Fi men finns det möjlighet till kabel så väljer jag förstås det. Jag kör kabel till alla mina prylar förutom laptop, mobil och surfplatta.

För att få bättre räckvidd av sitt trådlösa ser jag ofta de som köper sig en eller flera Wi-Fi Repeaters eller extender som det också kallas. Det är vanligt att folk tror att denna lilla pryl ska göra jobbet minst lika bra som sitt befintliga WiiFi. Så hur bra är egentligen en repeater?

Det har hänt ett par gånger att jag har hamnat där husägaren har köpt sig en repeater till sitt hus med hopp om att kunna få ett snabbt trådlöst internet till hela huset.

För ett par år sedan blev jag uppringd av en kund som hade problem med sitt Wi-Fi. De hade nyligen köpt en smart-tv och kopplat upp denna till WiFi, till det Wi-Fi som tilldelades av en repeater. TV:n kunde ansluta men det fanns ingen vits med att se filmer från Netflix eller YouTube då det buffrade ofta. De hade fiber med 100/100 i uppkoppling och det trådlösa fungerade bra på de grejer som var uppkopplade mot det Wi-Fi som går direkt till routern. Direkt när jag såg deras repeater TP-Link TL-WA850RE så kunde jag direkt konstatera att det är den som är boven. 

De hade haft repeatern länge och inte upplevt större problem. Förut hade de bara en laptop och sina mobiler uppkopplade på repetern där de bara slö surfade och gjorde inget större krävande. Enheterna hade ju i alla fall max signalstyrka men hur själva bredbandshastigheten var hade de ingen koll på. Bara för att du har full täckning till repeatern betyder det inte att du får samma hastighet som på ditt Wi-Fi som routern tilldelar. 

Jag gjorde ett bredbandstest och fick hela tiden olika resultat allt ifrån 4 MB till 15 MB i nerladdning. Det förklarar varför deras filmer buffras.

Lösningen blev att sätta en accesspunkt Ubiquiti Unifi AP AC LITE.

WiFi-repeaterFör inte så länge sen hamnade jag i ett liknande dilemma hos en kund igen. Denna gången var det en ASUS RP-N12 som var boven. Det märkliga var att jag fick den inte att fungera hos dem. Så jag började tro att det var något fel på den. Jag gjorde inga fler större felsökningar men man kan konstatera att det bör ha varit något i deras router som störde ut den. För när jag provade den hemma hos mig så fungerade det direkt. Men återigen med usel hastighet likt med TP-linken.

Inte nog med det så indikerade repeatern att det var dålig signal till routern. Jag testade mig fram att sätta den närmre routern tills den skulle visa ”bra” signal till routern. Inte förrän när jag placerar den ca 5 meter från routern visade den bra täckning. Dock lika usel hastighet i alla fall som när jag placerade längst bort.

Detta är förstås inte de enda gångerna som jag har hamnat i ett ”repeater dilemma”. Hur som helst så slutar det alltid med att jag byter ut det mot en bättre lösning. Första gången jag provade en repeater var för ca 10 år sedan och jag kan konstatera att det gäller samma sak nu som då. Undvik använda en repeater!

De flesta repeaters som säljs är de som man kopplar direkt i ett eluttag, ingen sladd, bara direkt i eluttaget. Låter kanske först som en liten och smidig sak men faktum är att Wi-Fi fungerar bäst ju högre ”Wi-Fi sändaren” sitter. De flesta har sina eluttag långt ner till golvet och där är det mest opassande att sätta en Wi-Fi förstärkare.

Det finns säkert de som nöjer sig med en repeater men om det gäller att streama filmer eller spela online bör du hitta en bättre lösning. 

Det finns också dyrare varianter av repeters som förstås är bättre än dessa som jag har råkat stöta på. Min rekommendation är däremot att köpa dig en eller flera trådlösa accesspunkter eller varför inte en mesh-lösning exempelvis från Google Wi-Fi. Så får du ett riktigt bra Wi-Fi i ditt hem!

Läs också: Recension: Google WiFi – Bra eller dåligt? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *