Kategorier
Google

Frigör utrymme på din smartphone (Android)

Du har säkert varit med om när det blir dåligt med utrymme på din smartphone. Idag har vi allt samlat i denna lilla lur såsom bilder, video och ett flertal appar. Här kommer ett par tips på hur du kan frigöra utrymme!

1. Ta bort gamla bilder och video 

Dagens mobiltelefoner har ofta en kamera som både tar bilder och filmar i hög upplösning. Detta gör att bilder och video tar större plats i telefonens minne än vad det gjorde förr.

Så först och främst kan det vara en god idé att gå igenom ”Galleri”-appen och se om det finns något att rensa där. Självklart vill man inte ta bort sina fotograderade minnen men hur som helst är det en god idé att lägga över bilder och video på en annan plats än i telefonen ifall den skulle gå sönder. Efter du har överfört bilderna till en annan säker plats kan du ta bort dem från telefonen. 

Om din telefon har en ”Papperskorg” till Galleri-appen kan du tömma den. 

2. Ta bort onödiga appar (även förinstallerade appar)

Gå igenom dina appar och se om du verkligen behöver ha alla dessa appar. Har du kanske en app som du sällan använder kan du avinstallera den och skulle du behöva den ha den igen kan du alltid installera den igen.

Du avinstallerar appar genom att gå till Inställningar (Kugghjulet) -> Appar -> Välj en app att avinstallera -> Klicka på Avinstallera.

Avinstallera onödiga appar

Smartphones brukar ha en del förinstallerade appar,. Vissa appar kan man avinstallera enligt min beskrivning ovan men andra inte. Appar som inte går inte att avinstallera såsom Gmail, Google Play Filmer kan man däremot Avaktivera och det kommer också frigöra utrymme. Hur du avaktiverar dessa appar kan du läsa i Ta bort inbyggda appar i Android.

Avaktivera onödiga appar i Android

3. Rensa cachelagring i appar och webbläsare

När du använder apparna lagras information i din telefon för att det ska gå snabbare att starta och använda appen nästa gång som du startar appen. Det är inte fel att rensa detta cacheminne ibland men tänk på att du kan uppleva att appen är långsammare än vanligt nästa gång du använder appen efter en cacherensning. Har appen en inloggningsfunktion kommer du också att bli utloggad och behöver logga in igen. Efter att du har startat appen igen och är inloggad så kommer den att fungera snabbt igen.

OBS! Om du rensar cache till ett spel kan ditt sparade spel försvinna. Är spelet ansluten till Google Play och synkar dina sparade spel så är det däremot ingen fara att rensa.

Du rensar cachelagring genom att klicka in dig på Inställningar (Kugghjulet) -> Appar -> Välj en app att rensa cache-> Tryck på Rensa data.

Rensa cachefiler från appar

Här listar jag ett par vanliga appar som du kan prova rensa:

  • Facebook (Du kommer att loggas ut)
  • Youtube (Kommer ej att loggas ut men tar lite längre tid att starta första gången)
  • Spotify (Du kommer att loggas ut)
  • Nyhetsappar: Aftonbladet, Expressen etc (Är du inloggad kommer du att loggas ut, kan verka lite långsam i början)
  • Webbläsare, exempelvis Chrome (Du blir utloggad från de hemsidor som du var inloggad på, kan verka lite långsam i början) 

Har du en app som du är osäker på om du kan rensa? Kommentera nedan eller skriv till oss på våra sociala medier så hjälper vi dig.

4. Rensa cachelagring och annat onödigt med en app

Det finns appar som kan rensa onödiga filer som exempelvis cachefiler. Apppen kommer däremot inte att ta bort cachefiler från alla dina appar så du blir inte utloggad från alla dina appar.

Har du väldigt dåligt med utrymme kan det hända att du inte kan installera appen. Gör isåfall något av ovanstående steg först så du får utrymme att installera appen.

De appar som jag har provat är CleanMaster och CCleaner. Den sistnämnda finns också till PC så den appen känner du kanske redan till.

Skärmdump på appen Ccleaner

Tänk dig för en extra gång så du inte råkar ta bort något du inte skulle ha gjort. Ändrar du inga val i apparna och kör istället på vad som rekommenderas att göra så brukar det inte vara några problem. 

Kommentera gärna nedan om du vill ha fler tips eller är osäker på en punkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *