Semesterbilder och viktiga dokument sparas allt för ofta direkt på datorn utan att ha någon extra backup. Men vad gör du när hårddisken kraschar eller när du får ett virus som förstör dina filer?
Mekaniska diskar innehåller bland annat ett par tunna skivor och ett läsarhuvud (som en grammofon) som ligger tätt inpå varandra. Det är egentligen ett underverk att läshuvudet inte rispar dessa skivor. Men det kan förstås hända!
Krypteringsvirus blir allt mer vanligt och svårare att dekryptera Det räcker med att man råkar öppna fel typ av mejl så är allt kört, om du inte har en backup!
Ett annat vanligt sätt att förlora filer på är att man råkar radera eller formatera hårddisken. Men få är medvetna att om man raderar något (även tömmer papperskorgen) så kan man fortfarande återskapa dessa filer, med lite tur. När du raderar något så försvinner dem för din del, men för hårddiskens del så finns filerna kvar tills du lagrar in ny information på hårddisken. Med gratisprogramvaran Recuva kan du enkelt återskapa dina filer. Ladda ner programmet här.
Olika sätt att ta backup
Alternativ 1: Extern hårddisk och Säkerhetskopiering i Windows
När man ska ha en backupdisk så ska den finnas utanför datorn, helst i ett annat hus. Man kan köpa en extern hårddisk att koppla till datorn via USB-porten på datorn, exempelvis denna från Kejll & CO.
För att utföra backup så kan du använda Windows inbyggda program som heter Säkerhetskopiering.
- Koppla in din externa hårddisk
- Klicka på sökknappen som finns till höger om Startmenyn och skriv Säkerhetskopiering och öppna programmet
- Klicka på Konfigurera säkerhetskopiering
- Välj din externa hårddisk och välj Nästa
- Välj ”Välj automatiskt det som passar bäst (rekommenderas)” och klicka på Nästa
- Som standard väljer Windows att köra säkerhetskopiering varje söndag kl 19:00, vill du ha en annan tid klickar du på Ändra schema
- När du är klar klickar du på Spara inställningar och kör säkerhetskopiering
Det kan ta ett tag tills säkerhetskopieringen är slutförd.
Alternativ 2: Backup i molnet med OneDrive (inbyggt i Windows 10)
Ett annat alternativ är att använda Microsofts molntjänst OneDrive. I Windows 10 är detta program inbyggt men om du har en äldre Windows-version kan du ladda ner OneDrive här.
Med OneDrive synkas dina filer till Microsofts servrar via ditt Microsoft-konto (Hotmail, Live eller Outlook). Du kan koppla ditt Microsoft-konto till flera datorer och enheter och på så sätt ha dina filer synkade till alla dina enheter!
I OneDrive ingår det 5 GB utrymme kostnadsfritt och vill du ha mera utrymme kan du köpa till det här.
- Öppna OneDrive genom att söka efter det med hjälp av sökknappen till höger om Startmenyn, eller sök direkt i startmenyn
- Ange ditt Microsoft-konto (Hotmail, Live, Outlook) och följ guiden
- Öppna Utforskaren och klicka på OneDrive som finns i listan på vänster sida
- Se till att alla dina filer lagras här. Om du överskrider ditt utrymme kommer du att få en varning till din e-postadress att det börjar bli fullt. Då kan du antingen ta bort filer eller utöka ditt utrymme