Kategorier
Google

Förenkla Google Home assistenten genom att skapa rutiner

När jag skaffade min Google Home så upptäckte jag snabbt en funktion som saknades. Jag önskade att det fanns en funktion där man kunde skapa egna fraser för att förenkla vad assistenten skulle göra åt en. Exempelvis istället för att säga ”Spela upp Bäst i test från  SVT Play på TV” så skulle jag kunna säga ”Ge mig fredagsunderhållning nu”. Då ska Google Assistenten förstå att jag menar Bäst i test på SVT Play. Ännu viktigare vore till YouTube då det händer att Google Assistenten startar YouTube Music med någon random artist istället för YouTube.

Google har hört mina bönor och sedan ett par veckor tillbaka så är detta alltså möjligt med något de har valt att kalla ”Rutiner”.

Med Rutiner kan du ange vad du ska säga och vad assistenten ska utföra när du säger detta. Du kan också ange dag och klockslag då den ska köra kommandot per automatik. 

Det följer med ett par förinställda som ”God morgon”, ”Jag är hemma”, ”Läggdags” och ”Åka hemifrån”. Kommandot ”God morgon” har funnits med sedan Google Home lanserades där assisten hälsar dig god morgon, läser upp vädret och dagens händelser från din kalender, när du säger ”God morgon”. Denna kan du nu anpassa med hjälp av funktionen Rutiner. När du säger god morgon så skulle du kunna ange att assistenten tänder belysning, rullar upp rullgardinerna, startar kaffet och slår på din favorit radiokanal. Om du har ett smart hem som har denna möjligheten förstås. 

Ännu bättre är den när du ska bege dig iväg när du säger att du ska ”Åka hemifrån” då assistenten kan kontrollera att kaffebryggaren och alla TV-apparater är avstängda, kontrollerar att altan och källardörren är låsta och slår sedan på ditt hemlarm. 

Som jag nämnde tidigare så kan du skapa helt egna fraser och kommandon för att förenkla så att assistenten lättare ska förstå. I mitt fall har jag satt en rutin som jag kallar ”Underhåll min dotter”. I detta fallet berättar den först en rolig historia och sedan startar TV:n med hennes favorit program. Jag har även en som heter ”Gör min älskling glad” där den börjar spela upp hennes favoritmusik. 

Du hittar Rutiner i Google Home-appen.

Ett par skärmdumpar:

Rutiner i Google Home Skapa rutin i Google Home

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *