Kategorier
Allmänt

Folk bryr sig inte om IT-säkerhet

Jag hör och ser allt för ofta datoranvändare som inte verkar bryr sig om IT-säkerhet, ändå så är de oroliga för att datorn ska gå sönder och att viktiga semesterbilder ska gå förlorade.

Alla vet att man behöver ha ett antivirusskydd på sin Windows PC, ändå så snålas det med att skyddet ska vara gratis eller så förlitar man sig på att det räcker med Windows Defender som följer med Windows kostnadsfritt.

Man kan säkert klara sig med Windows Defender- det beror helt på användaren. Har användaren koll på vad han/hon klickar in sig på och har personen koll på de andra som sitter och surfar vid datorn? Windows Defender skyddar inte mot spam eller förvarnar om att sidan som man tänkte klicka in sig på kan vara skadlig. Det är då ett skarpare skydd hade varit bra, ett skydd som har koll. Dessa skydd kostar en slant per år och det kan det väl vara värt?!

Något som förvånar mig är att det är många som inte har en backup på sin dator. Det är lättare än vad man tror att fixa en backup som dessutom kan vara gratis och faktiskt fungera riktigt bra. Antingen kan man köra en simpel grej och ha One Drive, som finns inbyggt i Windows 10. Se bara till att logga in med ett Microsoft-konto på datorn och öppna One Drive så är det igång. Som standard synkas mapparna i Dokument och Bilder men detta kan ändras. I annat fall kan man köra gratisprogramvaran Cobian Backup där man kan välja att backupen ska hamna på en annan disk, nätverksdisk etc. Eller varför inte Windows inbyggda Säkerhetskopiera och återställ som finns i Kontrollpanelen?!

Något som de flesta är slarviga med (även jag ibland) är valet av lösenord. Lösenord som abc123, password, förnamn+födelseår är inte svåra att knäcka och är alldeles för vanliga lösenordskombinationer. Av den anledningen är de lätta att knäcka. Man ska undvika ”ord”. Försök istället komma på en kombination av bokstäver, siffror och symboler istället. Och framförallt: ha inte samma lösenord överallt.

{loadmoduleid 123}

Sen har vi den datoranvändaren som kör ett gammalt operativsystem eller skippar uppdateringarna, både Windows Update och uppdateringarna till antivirusskyddet. Då menar jag exempelvis användare med Windows XP eller Windows 7 som saknar servicepack och en mängd med säkerhetsuppdateringar. Användare med Windows XP bör inte finnas ute på nätet. Det är skadligt både för datorn och för andra datorer. Dessutom är datorn i princip oanvändbar med Windows XP eftersom detta operativsystem saknar stöd för dagens teknik.

När det gäller Windows Uppdateringar så vet jag mycket väl hur drygt det är att vänta på dessa, men som sagt, så kommer det att gynna både dig och mig. Du anar inte hur lätt din dator blir boven som ”hjälper till” att sprida viruset vidare till andra. När ens dator blir attackerad med virusangrepp så tänker man kanske ”jaha, nu är ryssarna i gång här”. Men det kan faktiskt vara Birgitta 60+ som sitter och sprider detta virus, utan att hon vet om det.

Alla kommer väl ihåg förra årets stora WannaCry attack där många datorer blev låsta och viktiga system la av. Detta skedde på datorer som inte hade de senaste Windows uppdateringarna.

Så snälla! Ta en tankeställare och fundera på om du och din(a) dator(er) är säkra nog!

Ett par tips:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *