Kategorier
Allmänt

Flera lösenordsfria e-butiker, tack!

Lösenordsfria tjänster har varit på tapeten de senaste åren. Både Microsoft och Google erbjuder lösenordsfri inloggning och deras fokus är att det ska bli deras standard. Den senaste tiden har jag börjat se även mindre företag erbjuda detta.

Lösenordsfritt ska inte förväxlas med multifaktorautentisering då lösenordsfritt innebär en inloggnings metod.

En tjänst eller hemsida som är lösenordsfri fungerar genom att man skriver sitt användarnamn. I nästa steg skickas en notis antingen till en app eller till användarens e-postaddress med en engångskod eller en ”push” för att godkänna inloggningen.

Om en tjänst erbjuder lösenordsfritt så känner jag en lättnat. Ännu ett lösenord som jag inte behöver ha kontroll på. Ja, jag vet att det finns lösenodshanterare och det använder jag, men antingen stämmer inte lösenordet eller har jag inte tillgång till hanteraren.

Idag ser jag ingen anledning till att e-butiker har lösenord. Jag besöker inte dem varje dag och de få gångerna som jag är där så har jag inte tillgång till lösenordet. Antingen har jag glömt det eller så stämmer det inte i lösenordshanteraren så jag måste återställa lösenordet. Då hade jag lika gärna kunnat knappa in min e-postaddress och få en notis om en engångskod direkt istället.

Så ni e-butiker där ute, vad väntar ni på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *