Kategorier
Allmänt

Facebookinlägg som är ute efter likes (Scammers)

Det skrämmer mig när jag ser vänner på min Facebook som ”hjälper till” att sprida falska rykten eller delar något som kan innehålla virus eller något som kan användas till kontobedrägerier. 

Tyvärr är det enklare idag än någonsin att omedvetet sprida falska rykten och annat skräp med hjälp av sociala medier.

Det är viktigt att kontrollera källan; om texten i inlägget verkligen är sant och vad syftet med texten är. Det är så lätt hänt att man gillar och delar ”utav bara farten” utan att först ta reda på vad personen/sidan vill med inlägget.

Det sprids en hel del som går ut på att få så många likes, delningar och kommentarer som möjligt. Inläggen kan handla om något politiskt, sjuka djur, barn eller personer som har det svårt. Allt för att du ska stanna och integrera med inlägget.

Häromdagen såg jag ett inlägg på Facebook med en bild på en handikappad kvinna där man uppmanas att gilla och dela bilden för att fira hennes födelsedag. Bilden hade gillats 46 000 gånger, hade över 23 000 kommentarer och delats över 230 000 gånger. Så vad är bluffen med det, kanske du undrar? Det är väl fint att gratta någon på födelsedagen?

Genom att köra en Google by image kunde jag få fram källan till bilden och kunde konstatera att bilden är stulen och är inte tagen till hennes födelsedag. Bilden kom från ett reportage som handlade om när hon blev överkörd av ett tåg.

Vad ska personen/sidan ha alla likes till?

När personen som skapade detta scam-inlägg har fått tillräckligt med likes kommer denne antagligen att redigera inlägget och bifoga länkar som exempelvis innehåller virus. Helt plötsligt så har du och andra tusentals inte bara spridit falsk information, du har också spridit länkar med virus.

När du ser ett sådant inlägg ska du rapportera det till Facebook. Skriv ingen kommentar i inlägget om att det är falskt. Då hjälper du bara till att sprida inlägget.

Exempel på scam-inlägg

Här kommer ett par andra inlägg som du ska vara vaksam på:

Inlägg med bilder där du ska lösa något

Det sprids inlägg där du uppmanas att lösa en gåta till en bild. Det kan vara att du ska leta upp en viss symbol i en bild och dela om du ser denna symbol.

Det finns både seriösa och oseriösa inlägg av denna karaktär. Oftast går det att lista ut innebörden med inlägget genom att besöka användarens profil och titta igenom gamla inlägg. Ser det oseriöst ut ska du rapportera användaren till Facebook.

”Gilla och dela så får du köpa en iPad för en krona”

Det säger väl sig själv att detta är falskt? Är det för bra för att vara sant så är det falskt. Oftast hänvisas du till en hemsida där du ska uppge dina kontakt- och bankkortsuppgifter.

Hemsidan är välgjord och har till och med villkor som du ska acceptera. Men vem läser igenom alla punkterna i villkoren? Hade du gjort det hade du säkert kunna hitta en del information som kommer att få dig att lämna hemsidan omedelbart.

Denna typ av inlägg brukar oftast sprida sig i grupper på Facebook.

Jag var nyfiken på vad som stod i dessa villkor så jag tog en titt och såg att de kommer att debitera ”600 kr/månaden i 4 år”. Så du kommer säkerligen att få din iPad och det dras en krona från ditt kort. I slutet på månaden kommer de automatiskt att dra 600:- och fortsätta göra så i fyra årstid. Hur ska du dra dig hur detta? Du har ju ACCEPTERAT VILLKOREN!

Så här kollar du bildens källa

Google har en smart tjänst där du Googlar genom att ladda upp en bild. Google kommer ge dig förslag på liknande bilder och antagligen hitta samma bild som du laddade upp. På så sätt kan du kolla källan till en bild och få reda på vad som egentligen är sant. Du hittar tjänsten här.

Det finns också en app för Android som gör detta som heter Search by image (dock är det inte Googles app). Appen hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *