Kategorier
Guider Microsoft

Excel hänger sig när jag fetmarkerar i en cell

Nu var det ett tag sedan jag skrev om dilemman som jag stöter på. Det betyder inte att allt går smidigt och min IT-värld är problemfri.

Under detta året har jag stött på ett problem i Excel som började som ett mindre irriterande problem. Idag gick problemet dock över till att Excel i princip var oanvändbar.

Excel kraschar

Från början var problemet att Excel hänger sig när man fetmarkerar en cell. Den hänger sig i ca 5 sekunder sen går det att jobba vidare tills man stängt ner och startat Excel igen. Det här problemet har både jag och ett par kunder haft under det senaste året. Eftersom Excel bara hänger sig en gång tills man startar Excel på nytt så har det inte varit så jätte prioriterat att hitta en lösning. Även det är en aning irriterande.

Idag fick jag däremot ett samtal från en användare som har haft detta problem under en längre tid. Nu hade det däremot gått för långt. Excel hänger sig totalt och sedan kraschar. Nu är det också inte bara vid fetmarkerat som det sker, även när man ska utföra vissa formler och andra formateringar.

Nu blev det plötsligt mer prioriterat och jag satt med det ca 1,5 timme tills då jag var på väg att ge upp för idag.

Googlar man på felet så får man upp många förslag på åtgärder. De flesta skriver att man ska inaktivera hårdvaruacceleration. Men det valet tog Microsoft bort för ca två år sedan.

Lösningen på Excel som hänger sig

Lösningen är inte så logisk så när jag hittade ett tips på ett forum så var jag inte jätte övertygad om att detta verkligen kommer att hjälpa.

Lösningen var att ändra standardskrivare i Windows. Logiskt?

Jag bytte till Microsoft PDF, provade Excel och det hjälpte. Förut var datorn inställd på ”Låt Windows hantera min standardskrivare”. Jag tror att det är den inställningen som är boven i det hela. Däremot så kunde jag bocka denna inställning igen och Excel fungerar fortfarande. Så det verkar ha varit något som behövde ”kicka” igång Excel.

För min del har Excel inte gått så långt som att det kraschar men denna lösning hjälpte även för mig.

Har du också detta dilemma med Excel så hoppas jag att detta hjälper även för dig! Kommentera gärna nedan hur det går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *