Kategorier
Allmänt

Ett par saker att tänka på angående 5G

Jag har inget emot 5G men jag hör allt för ofta de som tror att 5G kommer att i princip ta över allt när det gäller bredband. Det finns många fördelar med mobilt bredband, framförallt för att du slipper stora kostnader för att dra in fiber i din bostad. 

Men glöm inte att det är trådlöst som vi pratar om. Det har sina begränsningar både när det gäller räckvidd och antal anslutna användare. Här kommer ett par punkter som kan vara värt att tänka på.

Olika typer av 5G

Det finns flera varianter av 5G som delas upp i ”low-band”, ”mid-band” och ”high-band”. ”Low-band” sträcker sig inom större område än ”high-band” och har en hastighet som ligger på ungefär som 4G. ”High-band” är det bandet som det oftast skrivs om och som har de höga hastigheterna. Det lär dock vara low och mid-band som de flesta kommer att få ta del av medans high-band hamnar först och främst i storstäderna. Däremot så kommer alla 5G-band att ha betydligt bättre svarstid än 4G.

De första åren kommer 5G-användare uppleva ojämn täckning och att det ofta byter till de sämre masterna. Detta för att de nya masterna med 5G kommer att dröja tills de har nått ut för en jämn täckning.

I nedanstående bild har du en täckningskarta över hur 4G ser ut just nu i söndra delen av landet. Mörkblå/lila är motsvarigheten till 5Gs high-band, alltså den bästa mobiltäckningen med snabbaste hastigheten. Gul är motsvarigheten till low-band, det band som kommer att vara som dagens 4G vid bästa täckning. 

Jag tror att om ungefär tio år kan det ungefär se ut så här för 5G. Många kommer att få ta del av 5G när den är som bäst men så fort man kommer mer ut på landet så hamnar täckningen på något som liknar dagens 4G. 

Täckningskarta över 4G

5G påverkar batteriet

All trådlös kommunikation såsom Wi-Fi, Bluetooth och 4G/5G är de som tar mest kraft av batteriet. 5G är något mer batterikrävande än 4G så ett tips är att köpa sig en powerbank samtidigt som du köper en 5G-redo mobiltelefon.

Abonnemangskostnader

Det är inte förrän nu på senare år som abonnemangen börjar bli billigare och mer data eller till och med fri surf ingår. Eftersom du kommer att komma upp i högre hastigheter så kommer du att använda mera data vilket gör att det kommer att bli högre kostnader för ditt abonnemang. Man kan däremot hoppas på att de kommer med en bra lösning så att abonnemangen inte blir allt för dyra. 

Det tog ett tag tills fri surf med 4G kom med en vettig lösning så att det blev lönsamt för mobiloperatörerna. Under 4Gs tid så har operatörerna provat med fri surf men sedan tagit bort dessa abonnemang för att det inte var lönsamt. Det är inte förrän nu som fri surf har kommit till operatörerna med en lönsam lösning. Mer om det kan du läsa i inlägget: Obegränsad surf hos mobiloperatörerna – Är det verkligen obegränsat?

Kanske 5G kommer med något liknande. Snabb uppkoppling och mycket surf med en begränsning per dygn, kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *