Kategorier
Microsoft

Ett dilemma med Microsoft Office

Har du hamnat i ett läge där du varken kan avinstallera eller installera Microsoft Office? Häromdagen fick jag för mig att jag skulle väcka liv i en äldre dator med Windows 7. Den har Office 2010 och det räcker gott och väl för detta ändamål. Men det blev genast problem genom att jag inte kunde starta Excel. Den försökte bara installera på nytt hela tiden. Övriga office-programvaror fungerade.

Jag tänkte att det blir lättast att avinstallera Office och köra om det från början. Men icke!

Fel 1402 i Microsoft Office 2010

Vare sig jag skulle starta Excel eller installera om det på nytt så fick jag felmeddelande ”Fel 1402: Det gick inte att öppna registernyckeln”. Jag kontrollerade sökvägen där den påstår att den inte kan öppna och sedan sätter jag full behörighet på både ”System” och för mitt användarkonto. Men det blev samma fel.

Eftersom det inte gick att avinstallera så fick jag en tanke om att behålla Microsoft Office 2010 och installera utvärderingsversionen av Office 365. Men det går förstås inte heller eftersom Office 365/2019 klagar på att det redan finns en äldre Office installerad. Så allt hamnade i en ond cirkel.

Då kom jag på att Microsoft har ett enkelt supportverktyg som felsöker varför det inte går att installera/avinstallera och sedan försöker den hjälpa en med installationen. Verktyget finner man på Microsofts webbplats på denna länk under alternativ 2.

Med hjälp av verktyget så fick jag bort Microsoft Office 2010. Jag påbörjade installationen igen av Microsoft Office 2010. Dock så fick jag samma felkod igen.

Eftersom Office 2010 är borta så bör ju Office 365 fungera. Återigen får jag meddelande om att ”Office” redan är installerat, men det står inte vilken version.

Jag gick igenom Program & Funktioner-listan över program att avinstallera men här fanns det varken Office-paket eller tillhörande tillägg att avinstallera. Jag provade med felsökaren men även där fanns det inga fler Office-programvaror att ta bort. Då slog det mig att Registereditorn kan kanske vara ett bra verktyg i detta fall.

Lösningen på dilemmat

I Registereditorn under sökvägen:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall

kan man hitta det som finns i Program & Funktioner men också de program som inte finns med där, vilket är en hel del.

Du hittar Registereditorn genom att öppna Kör (Windows-tangent + R) och skriv Regedit.

DisplayName i registereditorn

I kolumnen på vänster sida (se bild ovan) finns en lista med ”Registernycklar”. Vissa har enkla namn som man förstår men det finns också de med en aning kryptiska namn som du kan se i mitt exempel.. För att veta vad som döljer sig här klickar man på en av dem och sedan kollar under namnet ”DisplayName”. Då får man reda på vad det är för programvara eller tillägg som gömmer under denna registernyckel. 

På samma ställe som DisplayName finns också något som heter UninstallString. Dubbelklickar man på den så ser du en sökväg som står i fältet ”Data”. Denna sökväg leder till ett kommando som avinstallerar, i detta fallet, tillägget till Office.

Uinstallstring i registereditorn

Det man ska göra nu är att kopiera denna sökväg och sedan klistra in sökvägen i ”Kör…”. (Du hittar Kör genom att trycka Windows-tangent + R.)

Öppna Kör i Windows 10

Nu kommer avintallationen att påbörjas. I mitt fall var det mer än ett Office-tillägg som låg gömt här så jag gjorde samma process med dessa.

När jag hade avinstallerat alla office-tillägg kunde jag äntligen installera Office 365. Förmodligen hade jag kunnat installera Office 2010 men det bästa är förstås att hålla sig uppdaterad med det senaste (så slipper man antagligen liknande dilemma i fortsättningen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *