Kategorier
Microsoft

Ett annpassat Windows

Windows 10 blir större och större med alla dessa stora uppdateringar som kommer ett par gånger om året. Det mesta gillar jag men givitvis så finns det också en del onödigt men som antagligen passar bättre för någon annan.

För en vanlig datoranvändare (inte jag) kan detta leda till att det blir rörigt att hitta rätt. Bara en sån enkel sak som att komma åt Kontrollpanelen är inte så lätt i Windows 10 för en vanlig användare. Lättast är att söka i startmenyn men det är inte många som ens vet om att man kan söka i Startmenyn även man kunnat göra detta sedan Windows Vista.

Det blir svårt att få Windows 10 att passa alla men Microsoft borde kunna göra detta möjligt.

Jag har länge fantiserat om ett Windows 10 där användaren får upp ett val vid installationen om vad användaren ska använda datorn till. Exempelvis arbete, spel, surfing och fullversion förstås.

Ska man bara använda datorn till surfing så skalas Windows ner till en ”vanlig surfande användare”. Detta gör att många funktioner tas bort som också gör att det blir mindre större uppdateringar.

Även ett avancerat val (endast Win PRO) för den som arbetar där användaren kan specificera sig inom vad den arbetar med.

Exempelvis som jag som IT-tekniker vill ha vissa genvägar och andra möjligheter för att lättare kunna använda min dator som ett hjälpmedel i mitt arbete. Det kan handla om skrivbordsgenvägar, Windows-funktioner som är inaktiverade eller aktiverade som i övrigt inte är det som standard. 

Idag kör jag ett batch-script för att enkelt kunna byta till fasta IP-adresser. Men Microsoft skulle kunnat ha gjort det enklare i Windows. I Windows XP dubbelklickade man på nätverksikonen nere vid klockan och fick direkt en överblick och enkelt att byta IP-adress och andra inställningar.

Vad är ett anpassat Windows för dig? Hur skulle du vilja ha Windows för att passa dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *