Kategorier
Microsoft

Ett alternativ till Windows Live Mail och E-postappen

För ett par år sedan stängde Microsoft ner Windows Live Mail vilket innebär att programvaran får inga uppdateringar och programvaran är borttagen från Microsofts webbplats.

I Windows 10 finns E-postappen förinstallerad som fungerar okej. Dock så ser gränssnittet annorlunda ut jämfört med hur E-postklienter brukar se ut vilket gör att många undviker appen. Men det finns faktiskt andra gratisalternativ som är värt att ta en titt på!

Windows Live Mail var en e-postklient som brukade följa med i Microsoft Essentials-paketet där bland annat Windows Live Messenger (MSN), Windows Fotogalleri och Movie Maker följde med. Dessa programvaror har nått sitt bäst före datum för längesen och 2017 var det Windows Live Mail tur att läggas ner.

Det finns piratkopior av Windows Live Mail men mitt råd är att låta bli att ladda ner dessa eftersom ingen vet vad dessa kan innehålla. När du anger ditt användarnamn och lösenord vet du inte var dessa uppgifter skickas. Detta gäller förstås andra programvaror också så kom ihåg att alltid ladda ner programvaran från tillverkaren.

Om du redan har Windows Live Mail installerat sedan innan så kan du vara lugn. Men du kan nog räkna med att det kommer dyka upp ett och annat problem eftersom programvaran inte får några uppdateringar och blir mer och mer instabil till dagens operativsystem.

eM Client – Ett gott alternativ till Windows Live Mail och E-postappen

Det finns ett par andra gratisalternativ om du inte gillar E-postappen. Du kanske redan känner till Mozilla Thunderbird som också är gratis att ladda ner. Jag har aldrig gillat Thunderbird och skulle isåfall hellre välja att försöka vänja mig vid E-postappen.

Men det finns ännu ett alternativ som heter eM Client som är enkel att använda och påminner en hel del om Windows Live Mail och Microsoft Outlook. Självklart är den gratis att använda för privatpersoner.

Förutom e-post så kan du också hantera kontakter, uppgifter och kalender precis som i Windows Live Mail och Outlook. Det finns både en gratisvariant och en ”Pro”, men en vanlig hemanvändare klarar sig gott och väl på gratisversionen. 

Skillnaden mellan eM Client Free och PRO

Det finns både en gratisvariant av eM Client och en Pro som kostar 299 kr (engångsavgift). Jämfört med Outlook som kostar ca 1800 kr.

Skillnaden mellan Free och PRO är inte mycket. Den stora skillnaden är att du endast kan ha två e-postadresser kopplat till eM client medans i Pro är det obegränsat. Så om du bara har en eller två adresser så kan du använda eM client utan några problem. Support ingår också förstås i PRO-versionen men den hade du kanske ändå inte använt dig utav eftersom supporten är inte på svenska.

När det gäller funktionerna i övrigt så är det inga skillnader där.

Ta bort dubbletter av e-post och kontakter med eM Client

En funktion som inte finns i Outlook eller i Windows Live Mail är ett smidigt sätt att ta bort dubbletter. I eM Client finns ett verktyg som gör detta enkelt för dig.

Du hittar verktyget under Meny -> Verktyg -> Avdubblerare.

Ta bort e-postdubletter

Bli påmind om att lägga till bilaga i din e-post

Visst har du säkert en måndag morgon skickat iväg ett mejl där du skulle ha bifogar ett par bilagor men glömde detta. Ännu en smart funktion i eM client är att om ditt mejl innehåller ordet ”bilaga” men bifogar inget i mejlet så får du ett meddelande om du verkligen ska skicka utan bilaga. Naturligtvis kan du stäng av denna funktion!

Glömmer lägga till bilaga

Ett par skärmdumpar

eM Client - Välj stil

eM Client - Låt eM utföra konfigrationen automatiskt

eM Client - Förinställda konfigurationer

em Client - Inkorgen

Skapa relger i eM Client

Ladda ner eM Client (Windows)

 

Ladda ner eM Client (Mac)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *