Kategorier
Allmänt

Det digitala 90/00-talet – Nostalgitripp

Jag är född i slutet på 80-talet, lagom ålder för att ha fått uppleva det digitala 90/00-talet. Som exempelvis datorer och Internet som blev allt vanligare i hemmen och som är vardag idag. Här kommer mina favoritminnen tillsammans med ett par nostalgi-bilder.

Första gången jag fick bekanta mig av en dator

Mitt första minne med en dator gissar jag på att jag är ca 5 år gammal. Pappa kommer hem med sin nya jobbdator som är en tjock och grå laptop. Jag mins väl styrkulan som var rolig att snurra på. Det var Windows 3 (förmodligen 3.1) där jag försökte mig på Harpan, men det var jag inte riktigt mogen för ännu. Därför blev det mest rita i Paint eller bara ”skriva” av mig.

Windows 3.1
Windows 3.1

Pappa var däremot väldigt noga med att vi bara fick låna den under hans uppsikt. Men det hände att man smyg-använde den ändå. Vilket blev kortvarigt då en dag visade det sig att skärmen var sönder. Jag har inget minne av att det var vi barn som var orsaken till detta men efter detta fick vi inte röra hans dator mera.

När Internet kom till byn

Det här med årtal är inte lätt. Men jag gissar på att vi skaffade Internet ca 1997-1998. Detta för att jag mins att datorn hade Windows 95 och det hade vi ett tag innan vi skaffade Internet.

Vad vi gjorde på Internet var i princip inget vettigt direkt. Vi skaffade Internet men visste inte riktigt vad vi skulle ha det till (iallafall vi barn).

Det jag mins är att vi sökte på olika djur, mestadels spindlar och ormar för de tyckte vi var lite otäckt och spännande.

Längre fram i tiden när det var mer vanligt med Internet så blev man allt mer kräsen på snabbhet. Ändå så var det fortfarande många år kvar tills ADLS-modemet skulle komma (långt innan fibern).

Jag mins när tv-reklamen med Ipren mannen var populär på 00-talet. Denna reklamfilm fick man aldrig nog av. Fanns den att se på Internet? Ja, på MSN Video kunde man hitta denna. Dock väldigt dålig upplösning och en väntande buffring på nästan en hel timme. Men det var det värt! 😊

En annan gång fick jag för mig att ladda ner ett spel på 10MB. Jag skojar inte att det tog mer än en timme att ladda ner det. Mina föräldrar var inte glada eftersom att sitta uppkopplad mot Internet mer än 1 timme var emot reglerna.

https://www.youtube.com/watch?v=xqvna9t9uB4

Det sociala livet med MSN Messenger

Ni som är uppväxta på 90-talet missade förmodligen inte MSN Messenger, nutidens Facebook Messenger.

Jag började använda MSN innan själva applikationen kom. Då var MSN en jätteplats för att chatta helt öppet. Somliga mins säkert Aftonbladets Chatt som var populärt att hänga vid. MSN var från början väldigt likt Aftonbladets Chatt där det var en stor ”vägg” där folk skrev helt öppet för alla. Skillnaden var att i MSN kunde man lägga till chattvänner för att enkelt kunna fortsätta hålla kontakten med dem.

MSN Chat sent 90-tal
Bild från archive.org

Jag tror att den webbaserade MSN stängdes ner av samma anledning som Aftonbladet. Det skrevs för mycket strunt och det var svårt att hålla det ”rent”.

2011 slutade jag med MSN, ungefär när det gick över till Skype.

SMS överbelastade mobiltrafiken

Min första mobil var en Ericsson T10s. Jag började däremot inte använda mobil på allvar förrän ett par år senare när Halebop blev stort hos ungdomar. Det var en kompis som tipsade mig om Halebop och tyckte att jag också skulle nappa på det eftersom där kunde man skicka gratis sms inom Halebop.

Det tog bara ett par veckor tills min kompis simkort blev spärrat på grund av för mycket skickade sms. (Var ett par tusen sms/spam på en hel dag!).

Mobiltelefon med inte plats för fler sms
Det krävdes inte mycket att fylla en mobil med sms. Fick väl inte plats ens 100 st?

Min kompis överdrev såklart med hans massutskick.

Under en lång period var SMS det vanligaste sättet att kommunicera när det gäller text med telefon. På nyår på 12-slaget brukade det vara problem med att skicka sms för att alla andra i landet/världen skickade också. Det var inte så länge sen detta problem upphörde och apparna tog över istället.

Mitt allra första mobilnummer kommer jag ihåg. Ibland när jag ska rabbla upp mitt nuvarande nummer så händer det att jag fortfarande kan råka rabbla upp det gamla numret av misstag.

Läs också: Var tog Altavista vägen? – Dåtidens Google

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *