Kategorier
Microsoft

Det är hög tid att lämna Windows 7

När jag hamnar vid en dator som har Windows 7 så känns det gammalt. Nästan som att sitta vid en gammal XP-dator. Osäkert, omodernt och segt.

Men jag har märkt att det finns en del som inte delar samma uppfattning. Jag får fortfarande höra de som absolut inte vill gå över till Windows 10. När jag levererar en ny dator till någon som precis haft Windows 7 så får man alltid kommentarer som ”Är det Windows 7 på den nya datorn?”, ”Kan man fixa så det blir Windows 7?”.

Funktioner i Windows 10 som jag älskar

Jag skulle aldrig kunna nedgradera mig till 7:an igen. Jag kommer bara att säga ”Ja juste, det finns ju inte i Windows 7”. För Windows 10 har många nyheter och det kommer fram nya bra funktioner i sina uppdateringar.

Här har ni några exempel på funktioner som jag gillar:

Aktivitetsvyn
Tidslinje i WIndows 10

Foto och Videoredigerare
Videoredigeraren i Windows 10

XBOX-appen
XBOX-appen i Windows 10

Historik i Urklipp

Kopiera flera texter istället för en och en med hjälp av Urklipp som dessutom synkroniseras om du har flera datorer. Kopiera från en dator, klistra in i den andra!
Historik över Urklipp

Windows Hello
Logga in enkelt i datorn genom att bara sätta dig framför datorn.

Öppna ISO-filer
Finns både i Windows 8 och 10. Du behöver ingen tredjepart för att öppna ISO-filer!

Allt synkas mellan mina datorer
Jag har en laptop och en stationär och allt synkas, även Aktivitetsvyn och Historiken i Urklipp.

Sandlådeläge
Har inte släppts ännu men finns att prova för den som är Insider-medlem. Med detta verktyg kan du testa en programvara eller något annat som du inte vill blanda in med din vanliga dator.

Windows 10 är den sista

Det är inte bara Windows 10’s funktioner som gör det bättre än Windows 7. 

Det låter konstigt men Microsoft har sagt att Windows 10 är det sista operativsystemet. Så du med Windows 10 kommer att få allt det senaste genom Windows Update och inte behöva betala något igen. I de flesta fall kan du till och med flytta över din Windows 10 licens till din nya dator när det är dags för ny burk. I annat fall så brukar Windows 10 ingå iallafall.

Man kan ju fråga sig varför Microsoft gör så här. Först ge bort Windows 10 till de som har Windows 7 eller 8 och sedan sluta producera nästa Windows utgåva för klienter. Men man ska inte klaga förstås! =)

Spel och hårdvara

Det är inte bara envisa kontorsmänniskor som jag hör som är negativa till Windows 10. Jag både hör och läser om gamers som är envisa om att inte lämna Windows 7.

Jag har inte provat spela dagens spel på en Windows 7 men om det huvudtaget fungerar så lär det inte dröja tills de slutar att fungera eller lite då och då ”Slutar svarar”.

I grunden till att spel inte fungerar korrekt brukar bero på drivrutiner. Många tillverkare har dragit ner eller nästan slutat anpassa drivrutiner till Windows 7. Släpps det inga nya drivrutiner så kommer spelen sluta att fungera. Samma sak gäller när du köper nytt grafikkort till din Windows 7-dator.

Sist men inte mins, ett datum att komma ihåg för den som är en Windows 7-älskare. Den 14 januari 2020 upphör supporten för Windows 7. Detta innebär att det inte kommer fler säkerhetsuppdateringar och supporten till Microsoft upphör.

Om du är en envis Windows 7:are så får du gärna berätta för mig varför jag bör gå tillbaka till Windows 7. För mig är det obegripligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *