Kategorier
Allmänt

Dator, Data, PC, Mac – Vad är rätt och fel?

Alla vet att datorn heter just ”dator”. Ändå så används ofta andra ord som kanske inte riktigt helt hundra är en dator. Och är PC också en Mac? Vissa kommer säkert känna igen sig. Jag tänkte med detta inlägg reda ut hur det ligger till.

Dator, PC och Mac –  Vad är egentligen vad?

Dator eller PC (Personal Computer) alla vet att det är samma sak. Det är inte ofta jag hör numera någon säga ”PC”. Känns mer som att det var vid slutet av 90-talet och början på 00-talet som det förekom. Däremot så har jag varit med om vissa som tror att laptop är ingen PC, men det är förstås också en PC. Skulle man däremot kalla en Mac (Macintosh) för PC så anses det fel, vilket egentligen är lite konstigt. PC står för ”Personal Computer” och en Mac är ju minst lika persondator som en PC. Anledningen till att det har blivit så här är för att när IBM presenterade den första persondatorn (PC) så blev just PC förknippat med IBM’s datorer och Mac blev bara Mac för att urskilja dem.

Är det rätt att kalla en Mac för PC? Egentligen inte men eftersom PC och Mac växte upp på detta sätt så får man väl acceptera att det är så. För min del så har jag alltid sätt PC som PC och inte Mac.

Data/Datan – Rätt eller fel?

De som jobbar inom IT (exempelvis jag) blir oftast lite irriterade när någon använder ordet data eller datan när de menar just dator. Data eller datan är egentligen datainformationen som finns i exempelvis i en dator eller när man pratar om datatrafik när det gäller nätverk och Internet. Det är ju inte datorn som kör ut i näverkstrafiken, det är förstås datan som cirkulerar där. Det här visste du säkert redan men eftersom ordet datan är ett vanligt ord för dator så är det oftast acceptabelt att säga så iallafall (förutom till en som jobbar inom IT). 

Jag kan däremot hänga upp mig på de IT-teknikerna som verkar vara allergiska av att höra ordet data. De låtsas som att ”Nej, det jobbar vi inte med. Menade du dator kanske?”. En IT-tekniker jobbar ju faktiskt inte bara med dator utan datan är också en viktig del i vårat arbete. Så vissa tekniker kan nog försöka coola ner sig lite.

Söker man upp synonymer på dator så dyker ordet data upp som förslag. Ordet data kommer egentligen från ordet datamaskin som har sen kortats ner till bara data. Så även jag får kanske coola ner mig och acceptera att det inte är helt galet att använda ordet data för dator.

Hårddisk är en hårddisk och ingen dator

Något som jag däremot inte kan acceptera är de som kallar datorn för ”hårddisken”. Det är inte ofta det händer men jag stöter på det lite då och då och jag tänker alltid Var har de fått det ifrån? Det vet mycket väl att det heter dator.

Jag glömmer aldrig när jag var med en vän som skulle köpa en ny dator. Jag fick följa med som backup om frågor som han inte förstår skulle dyka upp.

Det första han säger när han kommer fram till säljaren i butiken ”Jag är ute efter en hårddisk, vad har du att rekommendera?”. Jag tänkte direkt ”Nej, vad säger han!”. Säljaren hade nog varit med om det ordavalet ett par gånger innan så det tog inte speciellt lång tid tills han förstod att det var en dator som han var ute efter och inte bara en hårddisk. 

Så i runda slängar så kan vi konstatera att det egentligen är okej att säga data när vi menar dator. PC till Mac är gränsfall och kommer förvirra många av oss. Men vad du än gör så säg inte hårddisk när du menar dator. Säg istället bara dator eller datorn som det alltid har hetat! 

Vad kallar du för datorn? Kommentera gärna!

2 svar på ”Dator, Data, PC, Mac – Vad är rätt och fel?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *